Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmentik a barna óriáspandákat is

2018.06.14. 15:31

Kutatóközpontot hoztak létre a csinling-óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis) tanulmányozására az északnyugat-kínai Senhszi tartományban lévő Hszienben, jelenti az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökség híre alapján. A szerdán megnyílt központ munkatársai öt kutatási területre összpontosítanak: a csinling-óriáspanda fajmegőrzésének biológiájára, genetikájára, fiziológiájára, a betegségei megelőzésére és táplálkozására. Képzéseket is tartanak szakemberek számára, csereprogramokat szerveznek más kutatóközpontokkal és konzultációkat ajánlanak fel - mondta el Tang Suang-zsen, a tartomány erdészeti hivatalának helyettes vezetője.

A központ a 2005-ben alfajként elismert csinling-óráspandára összpontosít. Az óriáspandákhoz képest ennek az alfajnak kisebb és kerekebb a koponyája, rövidebb az orra, és ritkább a szőrzete, mint a szecsuáni alfajoknak. Színük inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér. A kutatóközpontban jelenleg 22, emberek által nevelt óriáspanda él.

A csinling-óriáspandák első három egyedére a Csinling-hegységben lévő Foping Természetvédelmi Rezervátumban bukkantak 1985-ben, 1990-ben és 1990-ben. A negyediket és az ötödiket Senhszi-tartományban találták 1992-ben, majd 2009-ben. Egy 2011 és 2013 között végzett országos kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling-hegység térségében, populációjuk lassan növekszik.