Szilvia
5 °C
16 °C

Az MTA kiáll a függetlenségéért a kormánnyal szemben

2018.06.15. 15:51

A Magyar Tudományos Akadémiával a kormány nem konzultált előzetesen, nélkülük készítették elő az ő működésüket alapjaiban érintő módosítást – szögezi le az MTA vezetése. Ezért az MTA azt kéri a kormánytól, hogy „ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé”. Ezt szavazta meg 100%-os egyetértésben az MTA Elnöksége pénteki rendkívüli ülésén.

Az MTA vezető testületét Lovász László elnök hívta össze, miután a jövő évi költségvetési tervezetből váratlanul kiderült, hogy a kormány teljesen átalakítaná az MTA finanszírozását. A tervezetről mi is megírtuk, hogy tudomásunk előtt szűk egy órát adtak az MTA-nak a véleményezésére; ezt lényegében most az MTA hivatalos is megerősítette. Közleményük szerint „az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018. június 12-én érkeztetett elektronikus levélben kérte a Magyar Tudományos Akadémiát az 1994. évi XL. törvény (MTAtv.) módosításának véleményezésére, irreálisan rövid határidejű válaszadással”.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a választás után felállított új tárcát, a Palkovics László vezette új „tudományos minisztériumot” jelöli. A kormány minden jel szerint át kívánja alakítani a teljes tudománypolitikát: leváltották az eddig viszonylag közmegelégedésre dolgozó Pálinkás Józsefet az NKFIH éléről, az idáig az oktatási ügyeket felügyelő Palkovicsot hozták helyzetbe, most pedig az MTA és ezzel a magyar tudományos élet finanszírozását szabnák át úgy, hogy annak súlyos következményei lehetnek.

Palkovics László
Palkovics László
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Lovász a mai elnökségi ülés után a Hír TV szerint sajnálatosnak nevezte, hogy nem egyeztettek az MTA vezetésével, és azt mondta, hogy

a javaslattervezetben nem látja a garanciákat arra, hogy ezentúl is megőrizhetik az akadémia és a tudományos élet függetlenségét.

A mostani tervezet alapvető változást hozna a kutatásfinanszírozásban. A kutatás-fejlesztési források nagy része felett eszerint a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium fog diszponálni. „Az új költségvetési keretszám szerint 2019-ben az összesen kb. 40 milliárd forintos MTA költségvetési alap-előirányzatból 28 milliárd forint kerülne át az ITM-hez” – írja az MTA közleményében. Bár ez csak egy technológiai átalakításnak hangozhat, hiszen látszólag mindegy, hogy melyik minisztériumtól érkezik a pénz, az MTA ezzel a félelmek szerint kiszolgáltatottabb, függőbb helyzetbe kerülne a kormánytól. Mint írtuk: Nem tudni, hogy a minisztérium milyen elvek szerint osztaná szét a  pénzt, mit várna ezért cserébe, és például ott döntenének-e arról, hogy melyik kutatóintézet mennyit kap.

Ma Palkovics igyekezett nyugtatni a kedélyeket, a Hír TV-nek például azt mondta, hogy „nem történik államosítás, nem lesz kevesebb pénze az akadémiának, és kontrollálni sem akarja a kormány”. Ebből persze az utolsó pont az igazi kérdés, és az, amit erről egy visszakérdezésre a miniszter általánosságban még mondott, mégiscsak azt jelzi, hogy tartalmi átalakításra készülnek: a kérdésre, hogy döntik el, hogy mibe szól bele a kormány az összegek koordinálásakor, Palkovics azt mondta, erre felállítanak majd egy tudósokból álló bizottságot, amiben nem lesznek politikusok és kormánytagok, és ők fogják eldönteni, a pénzek kinek és hova mennek.

Az MTA-val előre nem egyeztetett módosítás tervezete kétségtelenül és alapvetően érinti az akadémiai kutatóhálózat működésének feltételeit

– tette egyértelmű a Lovász László vezette testület. Az MTA elnöksége pénteken olyan határozatot fogadott el, amiben elég világosan utalnak rá, hogy a kormánytervezet szerintük a tudomány alapértékeit, függetlenségét és a kutatás szabadságát veszélyezteti.

„Az MTA ragaszkodik a Magyarország Alaptörvénye „Szabadság és felelősség” fejezetének X. cikkében foglalt jogok érvényesüléséhez, azaz a tudományos kutatás szabadságához és az MTA köztestület és intézményei közfeladat-ellátás során szükséges működésbeli függetlenségének megtartásához”

 – szögezi le az elnökség. 100 százalékos egyetértéssel elfogadott határozatuk szerint

a költségvetési törvény és az MTA tv. módosításának előkészítése az Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért javasolja, hogy a konzultációra időt engedve a törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés számára előterjesztésre.

Azt is világossá teszik, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy az alapfeladatokkal kapcsolatos bér- és működési költségek az Akadémiánál maradjanak – a mostani tervezet ugyanis ezek zömét is a Palkovics-minisztériumhoz rendelné.

Az MTA vezetése végül felkérte Lovász László elnököt, hogy ezek alapján tárgyaljon a kormánnyal, ha pedig „az MTA érdekeit jelentősen csorbító kormányzati intézkedés vagy annak előkészítése történne, hívjon össze rendkívüli közgyűlést”. Az MTA honlapján a teljes közlemény is olvasható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?