Aliz
6 °C
14 °C

A McDonald's leszámol a műanyag szívószálakkal

2018-06-15T084722Z 842514396 RC1AF089B4B0 RTRMADP 3 MCDONALDS-ST
2018.06.15. 10:34

Papír szívószálat vezet be az Egyesült Királyságban és Írországban működő összes éttermében a McDonald's, az Egyesült Államok bizonyos részein pedig a műanyag szívószálak egy alternatív változatát kezdi tesztelni – írja az MTI.

A vállalatra és több másik gyorsétteremláncra is egyre nagyobb nyomás nehezedik a vásárlók és a környezetvédő aktivisták részéről, akik a környezetszennyező műanyag szívószálak lecserélését szorgalmazzák. Az óceánba kerülve ugyanis ezek a műanyagok komoly fenyegetést jelentenek a delfinekre, teknősökre, madarakra és más élőlényekre. A papír szívószálak ezzel szemben lebomlanak a természetben. (Noha más szempontból a műanyagnál is kevésbé környezetkímélő.)

A cégnek több mint 14 ezer étterme működik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban pedig 1360. Utóbbiakból idén szeptembertől kezdi kivonni a műanyag szívószálakat és a tervek szerint 2019-ben végeznek a teljes átállással.

Pénteki bejelentésében a McDonald's nem részletezte, hogy milyen típusú szívószálat fog tesztelni az Egyesült Államokban, csak annyit árult el, hogy egy fenntartható megoldásról van szó, amelyet még idén bevezetnek néhány étteremben.  A cég szintén alternatív megoldásokat akar tesztelni a franciaországi, svédországi és norvégiai éttermeiben.

Az Európia Bizottság néhány hete jelentette be, hogy  betiltana egy sor mindennapos egyszer használatos műanyag terméket, például a műanyag tányérokat, a fültisztító pálcikákat vagy éppen a szívószálakat. Ennek kapcsán hosszabban is bemutattuk, mi a probléma az eldobható műanyagokkal, miért nehéz valódi alternatívát találni, és milyen megoldásokkal kísérleteznek a világban.

(Borítókép:  Toby Melville / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?