A McDonald's leszámol a műanyag szívószálakkal

2018-06-15T084722Z 842514396 RC1AF089B4B0 RTRMADP 3 MCDONALDS-ST
2018.06.15. 10:34

Papír szívószálat vezet be az Egyesült Királyságban és Írországban működő összes éttermében a McDonald's, az Egyesült Államok bizonyos részein pedig a műanyag szívószálak egy alternatív változatát kezdi tesztelni – írja az MTI.

A vállalatra és több másik gyorsétteremláncra is egyre nagyobb nyomás nehezedik a vásárlók és a környezetvédő aktivisták részéről, akik a környezetszennyező műanyag szívószálak lecserélését szorgalmazzák. Az óceánba kerülve ugyanis ezek a műanyagok komoly fenyegetést jelentenek a delfinekre, teknősökre, madarakra és más élőlényekre. A papír szívószálak ezzel szemben lebomlanak a természetben. (Noha más szempontból a műanyagnál is kevésbé környezetkímélő.)

A cégnek több mint 14 ezer étterme működik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban pedig 1360. Utóbbiakból idén szeptembertől kezdi kivonni a műanyag szívószálakat és a tervek szerint 2019-ben végeznek a teljes átállással.

Pénteki bejelentésében a McDonald's nem részletezte, hogy milyen típusú szívószálat fog tesztelni az Egyesült Államokban, csak annyit árult el, hogy egy fenntartható megoldásról van szó, amelyet még idén bevezetnek néhány étteremben.  A cég szintén alternatív megoldásokat akar tesztelni a franciaországi, svédországi és norvégiai éttermeiben.

Az Európia Bizottság néhány hete jelentette be, hogy  betiltana egy sor mindennapos egyszer használatos műanyag terméket, például a műanyag tányérokat, a fültisztító pálcikákat vagy éppen a szívószálakat. Ennek kapcsán hosszabban is bemutattuk, mi a probléma az eldobható műanyagokkal, miért nehéz valódi alternatívát találni, és milyen megoldásokkal kísérleteznek a világban.

(Borítókép:  Toby Melville / Reuters)  • Hírek
  • Hírek