Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Ma temetik Stephen Hawkingot, szavait az űrbe sugározzák

2018.06.15. 13:16

A "béke és a remény üzeneteként" sugározzák az űrbe pénteken Stephen Hawking szavait a világhírű elméleti fizikus hamvainak ünnepélyes elhelyezése után – írja az MTI. Az asztrofizika popsztárjaként is emlegetett tudós gondolataihoz Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének szerzője írt zenei kíséretet.

A felvételt a Földhöz legközelebbi fekete lyuk irányába fogják sugározni az Európai Űrügynökségnek (ESA) a spanyolországi Cebrerosban lévő állomásáról azután, hogy a fizikus hamvait örök nyugalomra helyezik a londoni Westminsteri apátságban tartott hálaadó istentiszteletet keretében. A világhírű fizikus lánya, Lucy szerint az 1A 0620-00 jelű fekete lyuk irányába sugárzott szavak a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az "egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón".

Vangelis szerzeményét a pénteki szertartás résztvevői CD-n vihetik majd haza magukkal. Az istentiszteleten a család és a barátok mellett a nagyközönség ezer szerencsés tagja is részt vehet, akiket sorsolással választottak ki. A temetésre egyébként időutazókat is várnak.

A szertartáson beszédet mond többek között Benedict Cumberbatch angol színész, aki Hawkingot alakította a BBC egy tévés drámájában, illetve Tim Peake brit űrhajós is.  Hamvait Isaac Newton sírja mellett helyezik nyugalomra. Newtont 1727-ben temették el a Westminsteri apátságban, ott nyugszik a közelében 1882 óta Charles Darwin is.

Hawking március 14-én, épp Einstein születésnapján halt meg cambridge-i otthonában 76 éves korában, gyógyíthatatlan betegségével – amiotrófiás laterálszklerózissal – vívott hosszú küzdelmét követően. A világhírű elméleti fizikus tudományos munkásságávalpopkulturális jelentőségével, illetve a súlyos betegsége elleni küzdelmével is külön cikkben foglalkoztunk.