Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Ma temetik Stephen Hawkingot, szavait az űrbe sugározzák

2018.06.15. 13:16

A "béke és a remény üzeneteként" sugározzák az űrbe pénteken Stephen Hawking szavait a világhírű elméleti fizikus hamvainak ünnepélyes elhelyezése után – írja az MTI. Az asztrofizika popsztárjaként is emlegetett tudós gondolataihoz Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének szerzője írt zenei kíséretet.

A felvételt a Földhöz legközelebbi fekete lyuk irányába fogják sugározni az Európai Űrügynökségnek (ESA) a spanyolországi Cebrerosban lévő állomásáról azután, hogy a fizikus hamvait örök nyugalomra helyezik a londoni Westminsteri apátságban tartott hálaadó istentiszteletet keretében. A világhírű fizikus lánya, Lucy szerint az 1A 0620-00 jelű fekete lyuk irányába sugárzott szavak a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az "egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón".

Vangelis szerzeményét a pénteki szertartás résztvevői CD-n vihetik majd haza magukkal. Az istentiszteleten a család és a barátok mellett a nagyközönség ezer szerencsés tagja is részt vehet, akiket sorsolással választottak ki. A temetésre egyébként időutazókat is várnak.

A szertartáson beszédet mond többek között Benedict Cumberbatch angol színész, aki Hawkingot alakította a BBC egy tévés drámájában, illetve Tim Peake brit űrhajós is.  Hamvait Isaac Newton sírja mellett helyezik nyugalomra. Newtont 1727-ben temették el a Westminsteri apátságban, ott nyugszik a közelében 1882 óta Charles Darwin is.

Hawking március 14-én, épp Einstein születésnapján halt meg cambridge-i otthonában 76 éves korában, gyógyíthatatlan betegségével – amiotrófiás laterálszklerózissal – vívott hosszú küzdelmét követően. A világhírű elméleti fizikus tudományos munkásságávalpopkulturális jelentőségével, illetve a súlyos betegsége elleni küzdelmével is külön cikkben foglalkoztunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?