Szilvia
5 °C
16 °C

Ismeretlen fotoszintézist találtak, a Földön kívüli élet kutatása is új irányt vehet

2018.06.16. 16:21
Ha valaki a napihírekben ritkán felbukkanó cianobaktériumoknak szenteli a pályáját, nem biztos, hogy feltétlenül a Földön kívüli élet felfedezésében reménykedik. Bill Rutherford, az Imperial College London biokémikusa most mégis olyan eredményekre jutott, amire az idegen életformák megtalálásában reménykedők is felkaphatják a fejüket.

A közvetlen eredmény egy új, idáig ismeretlen fotoszintetizálási folyamat felfedezése a cianobaktériumoknál. A cianobaktériumok általában nem a legmagasabb csereértékű matricák a Lutra-albumokban, pedig elég fontos szerepet töltöttek be például a földi légkör kialakulásában. A növényekhez hasonlóan ugyanis a korábban inkább kékmoszat néven emlegetett baktériumtörzs oxigént szabadít fel a fotoszintézis során. Bár általában nedves környezetben élnek, az első megtelepedett élőlények egyikeként egészen szélsőséges viszonyok között is megtalálhatók: akár hőforrásokban, gleccsereken, homoktalajban vagy sziklákon is.

A fotoszintézisről azonban idáig úgy gondolták, bizonyos határokon túl nem nagyon működhet, így pedig a fotoszintetizáló élőlényeknek is megvannak az átléphetetlen korlátaik. A mostani felfedezés ezeket a határokat tolja figyelemre méltóan kijjebb. Rutherford és csapata ugyanis a fotoszintézis egy idáig nem ismert fomráját írta le. A Földön a fotoszintetizáló növények és mikrobák az infravörös hullámok döntő részét visszaverik. Az felfedezés szerint azonban a cianobaktériumoknál az infraközeli tartománynál egy másik klorofil-típus lép akcióba. A növényeknél a vörös fényt lebontó, a zöld pigmentet biztosító klorofil-a-nak van kulccszerepe a fotoszintézisben, a mi kékmoszatainknál viszont az infratartománynál ez nem játszik szerepet, ellenben a klorofil-f lép működésbe. A kutatók ezt zárt térbe tett cianobaktériumokkal és infravörös LED-lámppákkal is tesztelték.

A fotoszintézis egy, a vörös határon túli új formájának a felfedezése megváltoztatja azt, amit a fotoszintézis energiaszükségletéről idáig gondoltunk

– idézi az eredményről beszámoló Independent a Science-ben megjelent tanulmány egyik szerzőjét, Dr. Andrea Fantuzzit. Az eredmény új irányokat adhat a földönkívüli élet kutatásának is, hiszen az élet komplex formáihoz ezek szerint más fénytartomány is megfelelő lehet, de akár a különösen ellenálló növények kialakításában is hasznosítható az eredmény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?