Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Akcióban az űrszemétvadász műhold

2018.06.20. 16:38

Egy brit vezetésű projektben terveztek egy űrszeméttakarító modult, amit most indítottak útnak a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) egy óriási robotkar segítségével.

A 100 kilogrammos, Guilfordban épített eszközhöz egy hálót és egy szigonyt csatlakoztattak; ezzel fogja begyűjteni a Föld körüli pályán keringő, becslések szerint több mint 7500 tonnányi hulladékot. A régi hordozórakéták és más űreszközök maradványai komoly veszélyt jelentenek az aktív műholdakra, amik nélkülözhetetlenek a telekommunikációhoz és a tájékozódáshoz.

A 13 millió fontba (kábé 4,7 milliárd forintba) kerülő RemoveDebrist, azaz a RoncsTakarítót áprilisban juttatták el az ISS-re, és ott tárolták, amíg szerdán útnak nem indították. A RemoveDebrist a 17 méter hosszú Canadarm2 robotkarral lendítették meg, és állították utazósebességre a 400 kilométer magasban keringő űrlaboratóriumból.

A guilfordi földi irányítás végül sikerrel rögzítette az űreszköz jelét, néhány órával az indítás után, amikor az áthaladt az Egyesült Királyság fölött. A projektet felügyelő Gulielmo Aglietti professzor szerint a következő egy-másfél hónapban az idejük java részét a műhold működőképességének elemzésével töltik majd. Ha megállapítják, hogy minden rendben, kezdődhetnek a szeméttakarítási kísérletek.

A RemoveDebrist lézeres távérzékelővel (Lidar) és az űrszemét figyelésére alkalmas kamerarendszerrel szerelték fel, hogy észlelhesse és azonosíthassa a Föld körüli pályán keringő űrszemetet. A tervezők egy demonstrációt is terveznek az eszköz kis méretű szigonyával. A küldetés végén a RemoveDebris is ronccsá válik, miután kibocsát egy nagy méretű membránt, amivel visszavitorlázhat az atmoszférába, ahol a légköri súrlódástól porrá ég.

A RemoveDebris fejlesztési költségeinek felét az Európai Bizottság állta; a másik felét, illetve az eszközhöz felhasznált műszaki megoldásokat 10 magáncég biztosította.

(BBC News)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?