Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az MTA is megnyílik a Múzeumok Éjszakáján

2018.06.20. 09:37

Épületbejárásokkal és művészettörténeti előadásokkal várja idén az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a szombati Múzeumok éjszakáján.

Az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai által vezetett sétákon a látogatók megnézhetik az épület legimpozánsabb termeit, többek között az első emeleti Dísztermet és a Felolvasótermet. Látogatható lesz a Képes terem és az Elnöki tanácsterem is, amelyek falain az intézményi és a nemzeti emlékezet kiemelkedő alakjainak arcképei, többek között Széchenyi István, Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály portréi függnek.

A különleges túrák között szerepel Trón és nemzet címmel Holló Barnabás akadémiai szobrainak megtekintése. Az MTA 2018 elején szerzett vissza egy márványszobor-töredéket: egy monumentális Ferenc József-büsztből megmaradt, roncsolt fejrészt. A vezetett séta ezt az éppen százéves szoborművet, annak keletkezés-, aktualizálás- és pusztulástörténetét mutatja be.

A Homlokzat és Díszterem című séta látogatói az épület főhomlokzatának szobrairól, valamint a Díszterem festészeti dekorációjáról tudhatnak meg többet. Az este folyamán Borovi Dániel művészettörténész Ferenc József császár és király magyarországi portréiról tart előadást.

A részletes programról az Akadémia honlapján olvashatnak az érdeklődők. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Idén először a külföldi érdeklődőknek angol nyelvű vezetés is indul.

(MTI)