Eddig ismeretlen gibbonfajt fedeztek föl

2018.06.22. 11:50

Eddig ismeretlen majomfaj egyedének maradványait találták meg egy ősi kínai sírban. A felfedezett koponytöredék számítógépes modellje alapján az állat eddig ismeretlen gibbonfajhoz és -nemhez tartozott, valószínűleg néhány száz évvel ezelőtt halt ki.

A Londoni Állattani Társaság szakértői szerint a Junzi imperialis névre keresztelt új faj lehet az első, melynek kihalása az emberi tevékenység közvetlen következménye.

A világ minden emberszabású majmát, köztük a csimpánzokat, gorillákat, orangutánokat és gibbonokat is fenyegeti a kihalás az emberi tevékenység miatt. Azt azonban nem gondoltuk, hogy létezett már olyan faj, amelyik az élőhely elvesztése és a vadászat miatt kipusztult. A kihalt Junzi felfedezése azonban fordulatot hozott.

– mondta a kutatást vezető Samuel Turvey.

A kihalt gibbonféle koponyatöredékét más állatok, hiúzok, leopárdok és egy fekete medve maradványaival együtt találták meg Kína középső részén, Sanhszi tartományban, egy nagyjából 2300 éves sírkamrában. A sír – és talán az emberszabású is – Hszi asszonyé lehetett, aki Kína első császára, Csin Si Huang-ti nagyanyja volt. A császár rendelte el a Nagy Fal építését és az agyaghadsereg elkészítését is.

A gibbont Kínában luxus háziállatként tartották, nemes tulajdonságokkal ruházták fel, de szinte biztos, hogy a kipusztulása az ember számlájára írható.

Az adataink alapján az adott korszak intenzív környezetátalakítása hajtotta a gibbonokat dél felé, a mai élőhelyükre, Kína messzi déli vidékére - a Junzi esetében pedig a kihalásba.

– mondta Helen Chatterjee, a University College London kutatója.

A gibbonok a legkisebb testű emberszabásúak. Ázsia trópusi esőerdeiben élnek. Legtöbb fajukat az erdőirtás, a vadászat és  a csempészet fenyegeti. Két gibbonfaj a közelmúltban tűnt el Kínából. Az országban még létező többi fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja. A Kínában élő gibbonfajok egyike, a hajnani gibbon ma valószínűleg a világ legritkább emlősfaja, mindössze 26 példánya él.

(MTI)  • Hírek
  • Árfolyam