Ha van élet a Földön kívül, az az Európén lehet

2018.06.22. 14:07

A NASA új vezető kutatója szerint a Jupiter Európé nevű holdján van a legnagyobb esély az életre.

Ha összetett életet keresünk, szerintem a legnagyobb eséllyel az Európén találhatjuk meg.

– mondta James Green az ENSZ Világűrirodájának bécsi konferenciáján.

Az Európét jégkéreg borítja, alatta óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből és vízgőzből álló falak is kilövellnek. A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog.

NASA/JPL-Caltech/SETI Institute
NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta - nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is.

– mondta Green a a bécsi Természettudományi Múzeumban, diákok előtt tartott előadásán.

Green szerint ahhoz, hogy életet keressenek az Európén, landolni kell a felszínén, a holdjárónak le kell másznia az egyik jéghasadékon, hogy elérje a vizet, és a víz és jég határán kell életere utaló nyomok után kutatnia. Az Antarktisszal kapcsolatos ismereteink alapján feltételezhető, hogy éppen az ilyen zónák kedveznek az élet kialakulásának. Mivel a Jupiter világos infravörös fényben világít, elképzelhető, hogy az óceánban létező élet megtanulta érzékelni a jégkérgen áttörő fényt.

Az Európé feltérképezése még a kezdeteknél jár. A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra.

A Jupiter körberepülésekor a szonda tucatnyi alkalommal fog elszállni az Európé előtt. Eközben nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, és a radarjával meghatározza a jég vastagságát. Az első holdjáró körülbelül a 2030-as években juthat el az Európé jege alá. 

(MTI / NASA)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás