Honfoglalás kori sírok kerültek elő Jászfényszaru határában

2018.06.25. 16:53

Honfoglalás kori - 10. századi - sírokra bukkantak Jászfényszaru határában a minap a Jász Múzeum régészei - számolt be a múzeum vezető régésze hétfőn az MTI-nek. Gulyás András Zoltán elmondta, hogy a feltárást egy beruházás céljára eladni tervezett, de jelenleg még önkormányzati tulajdonban levő három hektáros területen végzik a szakemberek, akik eddig a terület egytizedét tárták fel.

Egy szarmata település maradványaira számítottak a munkálatok során, de titkon remélték, hogy honfoglalás kori leletek is előkerülnek. A feltárás során honfoglaló magyarok - egy férfi és egy fiú - számos kiegészítőt tartalmazó nyughelyeire leltek.

A férfi sírhelye azért is különleges, mert ez a Jászság első dokumentált szablyás sírja. A szablya a szokásostól eltérő módon fordítva, azaz markolattal lefelé volt elhelyezve, mondta.

Emellett a jobb medencecsont mellett találtak egy rendkívül ritka tárgynak számító bronz tarsolyzárót is. A Kárpát-medencében ezen kívül eddig mindössze hat darab - három vas és három bronz - tarsolyzárót találtak.

A fiú sírjában egy vaskést, egy pontkörös díszítésű bogozót, csiholót, csikózablát, valamint több nyílhegyet is találtak. Utóbbi arra utal, hogy a fiatal mellé a tegezét is elhelyezték, de ennek maradványai nem maradtak fenn, mondta Gulyás András Zoltán, aki szerint jó esély van arra, hogy további honfoglalás kori leletek kerülnek elő az augusztus közepéig tartó feltárás során.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás