Aliz
6 °C
14 °C

Súlyosan alulbecsülték az amerikai metánkibocsátást

2018.06.25. 14:14

Az Egyesült Államok kormánya igencsak alulbecsülte a globális felmelegedést okozó gáz nem kívánt kibocsátásának mértékét, amiért elsősorban a hibás berendezések tehetők felelőssé. Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a Nature című lapban megjelent tanulmány szerint 60 százalékkal felülmúlja a korábbi becsléseket.

Az évente elszivárgó 13 millió tonna metán nem csak a klímaváltozás miatt kellemetlen, az ipar is évente 2 milliárd dollár bevételtől esik el. A Coloradói Egyetem tanulmányból pedig az derül ki, hogy mindezért az ipar a felelős, a kibocsátott szénhidrogén többsége a berendezések hibája, szivárgások és más működési rendellenességek miatt kerül a levegőbe.

A szivárgások környezeti hatása 2015-ben nagyjából ugyanakkora volt, mint az összes amerikai széntüzelésű erőmű szén-dioxid-kibocsátásának környezeti hatása az adott évben

„Ez a tanulmány az eddig legjobb számítás a kőolaj- és gázipari tevékenység környezeti hatásáról az Egyesült Államokban. Tíz évnyi kutatás eredménye, a tudósok a Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal és a CIRES környezetkutató Intézet vezetésével végezték munkájukat” - mondta Jeff Peischl, a CIRES tudósa.

Tizenhat kutatóintézet szakemberei hat kőolaj- és gázkitermelő mező 400 olajkútjánál, folyóknál lévő létesítményeknél végeztek méréseket, mértek továbbá tartályoknál, szelepeknél és más berendezéseknél, valamint légi felméréseket is végzetek az olaj-és gázipari infrastruktúráról.

  • Metán: telített szénhidrogén, kisebb mennyiségben van jelen a természetben, mint a szén-dioxid, de felmelegedést okozó hatása annak több mint 80-szorosa a kibocsátás első 20 évében. A szén-dioxid után a metán a második fő oka a globális felmelegedésnek, és az elmúlt 250 évben több mint kétszeresére nőtt a légköri metán mennyisége.

A szakemberek szerint a szivárgó berendezések kijavítása és a metán véletlen kibocsátásának megszüntetése hatékonyan orvosolhatná a problémát.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?