Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Súlyosan alulbecsülték az amerikai metánkibocsátást

2018.06.25. 14:14

Az Egyesült Államok kormánya igencsak alulbecsülte a globális felmelegedést okozó gáz nem kívánt kibocsátásának mértékét, amiért elsősorban a hibás berendezések tehetők felelőssé. Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a Nature című lapban megjelent tanulmány szerint 60 százalékkal felülmúlja a korábbi becsléseket.

Az évente elszivárgó 13 millió tonna metán nem csak a klímaváltozás miatt kellemetlen, az ipar is évente 2 milliárd dollár bevételtől esik el. A Coloradói Egyetem tanulmányból pedig az derül ki, hogy mindezért az ipar a felelős, a kibocsátott szénhidrogén többsége a berendezések hibája, szivárgások és más működési rendellenességek miatt kerül a levegőbe.

A szivárgások környezeti hatása 2015-ben nagyjából ugyanakkora volt, mint az összes amerikai széntüzelésű erőmű szén-dioxid-kibocsátásának környezeti hatása az adott évben

„Ez a tanulmány az eddig legjobb számítás a kőolaj- és gázipari tevékenység környezeti hatásáról az Egyesült Államokban. Tíz évnyi kutatás eredménye, a tudósok a Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal és a CIRES környezetkutató Intézet vezetésével végezték munkájukat” - mondta Jeff Peischl, a CIRES tudósa.

Tizenhat kutatóintézet szakemberei hat kőolaj- és gázkitermelő mező 400 olajkútjánál, folyóknál lévő létesítményeknél végeztek méréseket, mértek továbbá tartályoknál, szelepeknél és más berendezéseknél, valamint légi felméréseket is végzetek az olaj-és gázipari infrastruktúráról.

  • Metán: telített szénhidrogén, kisebb mennyiségben van jelen a természetben, mint a szén-dioxid, de felmelegedést okozó hatása annak több mint 80-szorosa a kibocsátás első 20 évében. A szén-dioxid után a metán a második fő oka a globális felmelegedésnek, és az elmúlt 250 évben több mint kétszeresére nőtt a légköri metán mennyisége.

A szakemberek szerint a szivárgó berendezések kijavítása és a metán véletlen kibocsátásának megszüntetése hatékonyan orvosolhatná a problémát.

(MTI)