Szilvia
5 °C
16 °C

Az európai tudományos akadémiák kiállnak az MTA mellett

2018.06.26. 18:44

Az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Az Antonio Loprieno, az ALLEA elnöke által aláírt levélben a 40 ország összesen 58 akadémiáját tömörítő szervezet támogatásáról biztosítja az Akadémia elnökségét, és a június 15-i ülésen hozott határozatában megfogalmazottakat.

Loprieno a levében hitet tesz a tudomány függetlensége mellett, és amellett érvel, hogy a tudományos kutatások csak úgy lehetnek igazán hatékonyak, ha nem telepszik rájuk a politika semmilyen szinten. A magyar tudósok munkáját nagyra becsüli, és a magyar akadémiai kutatóintézeteket Európai egyik fontos tudományos központjának tartja. Ha a kormány a terveknek megfelelően elveszi az akadémiától a kutatóintézeteit, és a minisztérium kezébe adja a kasszakulcsot, az beláthatatlan, negatív következményekkel járna a teljes magyar tudományos életre.

A teljes levelet az MTA oldalán lehet elolvasni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?