Jenő
-3 °C
6 °C

Kakadu leplezte le az ausztrál kereskedelem múltját

2018.06.26. 16:57

Ausztráliában élő sárgabóbitás kakadu ábrázolásai találták meg a vatikáni könyvtár egyik 13. századi kéziratában, ami azt bizonyítja, hogy már akkoriban kiterjedt kereskedelmi kapcsolat volt Európa és Ausztrália északi térsége között. A madárról készült négy rajz a régészek szerint 1241-1248 között kerülhetett a De Arte Venandi cum Avibus (A madarakkal való vadászat művészete) című könyvbe, amely korábban II. Frigyes német-római császáré volt.

Az illusztrációk 250 évvel korábbiak, mint az eddig legrégebbinek vélt európai ábrázolás a sárgabóbitás kakaduról.

A könyvben az áll, hogy a madarat az ajjúbida egyiptomi dinasztia negyedik uralkodója ajándékozta II. Frigyesnek. A kutatók eddig csak azt tudták, hogy az egyiptomi uralkodó egy fehér papagájt ajándékozott a német-római császárnak, és csak most vizsgálták meg tüzetesebben, hogy milyen fajról lehet szó. A madár vagy egy nőstény triton kakadu, esetleg a sárgabóbitás kakadu vagy az aranyos arcú kakadu három alfajának egyike lehetett, ami azt jelenti, hogy a madár mindenképpen Ausztrália északi térségéből, Pápua Új-Guineából vagy Indonéziából származott.

A tény, hogy a 13. században kakadu érkezett Szicíliába, azt mutatja, hogy a kereskedők rendszeresen utaztak Ausztrália északi részére, Pápua Új-Guineába és az Indonézia körüli szigetvilágba

- magyarázta Heather Dalton, a Melbourne-i Egyetem kutatója, aki finn tudósokkal együtt tanulmányozta a latin nyelvű könyvet. Az ausztrál kutató szerint a kakadut eredeti élőhelyéről Kairó érintésével vitték Szicíliába, az út több éven át tartott.

A kötetben több mint 900 olyan madárról és állatról készítettek rajzot, amely a német-római császár palotáiban élt.

Az eddigi legrégebbi európai kakaduábrázolást Andrea Mantegna olasz festőnek tulajdonították, akinek egy 1496-ban készült munkáján jelent meg a madár.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?