Adalbert
15 °C
21 °C

Célba ért az űrsziklarobbantó Hajabusza-2

2018.06.27. 13:42

Odaért a gyémánt formájú űrsziklához a 2014 decemberében felbocsátott Hajabusza-2 űrszonda, amellyel a japán űrkutatók kőzetmintákat akarnak visszahozni a Földre. Mivel a kutatókat a felszín alatti kőzet összetétele izgatja,

az űrszondával lyukat kell robbantani az aszteroida felszínén.

Először nagyon alaposan tanulmányozni fogják az aszteroida felszínét, hogy megtalálják a létrehozandó kráter ideális helyét. Ezt követően egy lövedék leválik a Hajabuszáról, odanavigál a kiszemelt helyre, és miután a Hajabusza-2 félrevonult egy biztonságos helyre, krátert robbantanak vele a felszínen. 

A japán tudósok nem kapkodnak, a robbantásra várhatóan jövő tavasszal kerül sor. Ha megvan a kráter, a Hajabusza megpróbál anyagot begyűjteni, és a német gyártmányű Mascot leszállóegységet is elhelyezik az aszteroida felszínén. Körülbelül másfél év kutatómunka után újabb több éves út veszi kezdetét hazafelé. Összesen 290 millió kilométert kell majd megtenni a Földig az értékes zsákmánnyal.

Bár az aszteroidáról hozott kövek csillagászati összegekért eladhatók lennének ékszerként, a kutatók inkább mikroszkóp alá tennék a mintákat, mert leginkább arra kíváncsiak, hogy mi történt a Naprendszerben 4,6 milliárd évvel ezelőtt. Az aszteroidák a kozmikus környezetünk keletkezésének lenyomatait őrzik a felszínük mélyén. Olyan anyagok is lehetnek rajtuk, amelyek segíthettek a földi élet beindításában.

Persze az aszteroidák és az ékszerészek közti kapcsolat sem egy valóságtól elrugaszkodott elképzelés, a tudósok úgy sejtik, hogy nemesfémekben is gazdagok lehetnek ezek az űrben száguldó sziklák.

(BBC)