Erzsébet
1 °C
4 °C

Célba ért az űrsziklarobbantó Hajabusza-2

2018.06.27. 13:42

Odaért a gyémánt formájú űrsziklához a 2014 decemberében felbocsátott Hajabusza-2 űrszonda, amellyel a japán űrkutatók kőzetmintákat akarnak visszahozni a Földre. Mivel a kutatókat a felszín alatti kőzet összetétele izgatja,

az űrszondával lyukat kell robbantani az aszteroida felszínén.

Először nagyon alaposan tanulmányozni fogják az aszteroida felszínét, hogy megtalálják a létrehozandó kráter ideális helyét. Ezt követően egy lövedék leválik a Hajabuszáról, odanavigál a kiszemelt helyre, és miután a Hajabusza-2 félrevonult egy biztonságos helyre, krátert robbantanak vele a felszínen. 

A japán tudósok nem kapkodnak, a robbantásra várhatóan jövő tavasszal kerül sor. Ha megvan a kráter, a Hajabusza megpróbál anyagot begyűjteni, és a német gyártmányű Mascot leszállóegységet is elhelyezik az aszteroida felszínén. Körülbelül másfél év kutatómunka után újabb több éves út veszi kezdetét hazafelé. Összesen 290 millió kilométert kell majd megtenni a Földig az értékes zsákmánnyal.

Bár az aszteroidáról hozott kövek csillagászati összegekért eladhatók lennének ékszerként, a kutatók inkább mikroszkóp alá tennék a mintákat, mert leginkább arra kíváncsiak, hogy mi történt a Naprendszerben 4,6 milliárd évvel ezelőtt. Az aszteroidák a kozmikus környezetünk keletkezésének lenyomatait őrzik a felszínük mélyén. Olyan anyagok is lehetnek rajtuk, amelyek segíthettek a földi élet beindításában.

Persze az aszteroidák és az ékszerészek közti kapcsolat sem egy valóságtól elrugaszkodott elképzelés, a tudósok úgy sejtik, hogy nemesfémekben is gazdagok lehetnek ezek az űrben száguldó sziklák.

(BBC)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?