Szilvia
5 °C
16 °C

Kék homokdűnét találtak a Marson

2018.06.27. 17:06

Lenyűgöző képet készített a Vörös bolygó kék homokdűnéjéről a NASA Mars Reconnaissance Orboter (MRO) űrszondája. Ezt a szokatlan színt viszont csak azért látjuk ilyennek, mert a Mars körül keringő szonda HiRISE kamerája így rögzítette, egyébként szabad szemmel szürke lenne az egész.

Bármilyen is a színe, az jól látszik, hogy a dűne elüt a környezetétől. Körülötte teljesen hagyományos, félhold alakú dűnék sorakoznak a 236 kilométer széles Lyot-kráter alján. A színkülönbséget dűne eltérő szemcsefinomsága és/vagy különböző összetétele magyarázhatja a NASA kutatói szerint.

A Mars körüli pályára 2006 márciusában ráállított MRO azóta szakadatlanul fényképezi a bolygó felszínét, hogy a kutatók elemezhessék az egykori felszíni vízfolyásokra utaló nyomokat és ideális leszállóhelyeket keressenek a későbbi küldetésekhez. 

Az MRO nélkülözhetetlen része az űrbéli internetnek, rajta keresztül jutnak el a felszínen dolgozó Curiosity és Opportunity űrszondák adatcsomagjai a földi irányítóközpontba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?