Szilvia
5 °C
16 °C

Nature: Magyarországon elveszik a tudomány autonómiáját

BSZ 2491

A tudományos világ egyik nagy presztízsű lapja, a Nature közölt cikket a magyar tudománypolitika aktuális változásairól, és a szerkesztőségük által jegyzett írásban aggodalmukat fejezték ki a kormány központosítási törekvései miatt.

Bár az Európai Unió politikusai aggodalommal figyelték Magyarország antidemokratikus lépéseit, a kutatói közösség a nemzet tudományos életének virágzását láthatták, új, nemzetközi szinten is versenyképes laboratóriumokkal.

- írja a Nature. Ez az állapot szerintük kimondottan a tudósoknak köszönhető, ám a helyzet változik, és a tekintélyelvű kormány el akarja venni a tudomány függetlenségét, ami a cikk szerint riasztó fejlemény.

A cikkben kifejtik, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, több mint két évtizeden át megőrizve az autonómiáját, komoly munkát vitt véghez azzal, hogy igyekezett hazacsábítani a külföldön dolgozó kutatókat. A kormány azonban az MTA büdzséjének a nagy részét egy minisztérium kezébe helyezi.

Több kutató azt jelezte a Nature felé, hogy aggódnak, milyen extra követelményekkel lehet majd akadémiai forrásokhoz jutni. Attól tartanak, hogy sokkal közvetlenebb módon kell majd szolgálni az ipar érdekeit.

esetleg a történészeknek az ország múltját kell majd dicsőíteni

A Nature cikke ismét megemlíti a Soros György támogatását élvező CEU esetét, amely ugyan eleget tett az őt érintő friss törvény követelményeinek, hogy a bejegyzése helyén - New Yorkban - is végezni kell oktatási tevékenységet, még mindig nem kapta meg a kormány áldását arra, hogy tovább működhessen hazánkban.

Zárásként a cikk leszögezi: a magyar kormánynak fenn kell tartania azt az elvet, hogy a teljesítményt és a tudást támogassa, hosszú távon biztosítani kell a kiváló minőségű alapkutatások finanszírozását, és talán meg fontolóra kéne venni azt is, hogy visszalépjenek, és ne vegyék a kezükbe az Akadémia büdzséjét.

A V4-ek akadémiái is az MTA mellett

Közben a visegrádi országok akadémiai elnökei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatásukról biztosítják a Magyar Tudományos Akadémiát, valamint kiállnak az MTA autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett.

A dokumentumot Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke, valamint Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke is aláírta, írja honlapján az MTA.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy a 40 ország összesen 58 akadémiáját tömörítő Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége kiállt az MTA autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Antonio Loprieno elnök levele szerint a tudományos kutatások csak úgy lehetnek igazán hatékonyak, ha nem telepszik rájuk a politika semmilyen szinten.

(Borítókép: Tüntetés a CEU-ért 2017 áprilisában - fotó:  Barakonyi Szabolcs / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?