Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Mérgező köteteket találtak egy dániai könyvtárban

2018.06.28. 11:30

Néhányan talán még emlékeznek rá, hogy Umbert Eco A rózsa neve című regényében központi szerepet játszott Arisztotelész halálos könyve, amelynek a lapjait egy őrült szerzetes itatta át méreggel, hogy megölje az olvasókat, nehogy elterjedjenek az ókori világnézetek. Most kiderült, hogy a mérgező könyv nemcsak a fikcióban létezik, hanem a valóságban is. A University of Southern Denmark egyetemi könyvtárának középkori gyűjteményében három 16-17. századi kötetről derült ki, teljesen véletlenül, hogy nagy koncentrációban tartalmaz arzént.

Ezeknek a könyveknek a mérgező tulajdonságait röntgensugár-fluoreszcens vizsgálattal detektálták, amit széles körben használnak a régészek, például kerámiák és festmények kémiai elemzése során.

file-20180615-85830-o9y0od
Fotó: University of Southern Denmark

A kutatók nem az arzén nyomait keresték, amikor a három ritka könyvet a röntgenlaborba vitték, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy milyen titkokat rejthetnek a borítóik. A könyvtár ugyanis korábban felfedezte, hogy a középkorban sokszor más könyveket használtak fel a borítóik elkészítésére. Az is ismert tény, hogy a 16. és 17. században az európai könyvkötők régebbi pergameneket is felhasználtak.

Megpróbálták kiolvasni a felhasznált latin nyelvű szövegeket, de a három kötet borítóján lévő írás elolvasását megnehezítette a rajta lévő vastag zöld festékréteg. A röntgenlaborban az alsó réteg tintájának kémiai elemeire, például a vasra és a kalciumra akartak összpontosítani, hátha olvashatóbbá válnak a betűk, de azt is elárulta nekik a röntgen, hogy nem érdemes túl sokat fogdosni ezeket a könyveket, mert a zöld pigmentréteg arzént tartalmaz.

A zöldarzénmérgezés tünetei, 1859
A zöldarzénmérgezés tünetei, 1859
Fotó: Wellcome Collection, CC

Az arzén a világ legmérgezőbb anyagai közé tartozik, akár a rák kialakulását vagy halált is okozhat, és a toxikus tulajdonságai az idő elteltével semmit sem változnak, több száz év elteltével legalább olyan halálos méreg, mint amikor elkészítették ezeket a könyveket. Érdemes tehát kellő óvatossággal felmenni a padlásra, és esetleg gumikesztyűt húzni az antikvárium különleges köteteinek lapozgatásához, nehogy az antik könyvek iránti szenvedély végzetessé váljon.

(The Conversation)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?