Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Üstökössé fokozták le Oumuamua égitestet

2018.06.28. 14:05

Hivatalosan is elnyerte az üstökös elnevezést az Oumuamua, az idegen csillagrendszerből érkezett égitest. Egy ideig azt hitték róla, hogy aszteroida, mert nem találták nyomát az üstökösökre jellemző gáz- és porcsóvának, de a pályája mégiscsak arra utal, hogy üstökös, csak éppen nem igazán aktív.

Marco Micheli, az Európai Űrügynökség (ESA) olaszországi koordinációs központjának csillagásza a munkatársaival az Oumuamua gyorsulását vizsgálta, melyet a Nap hőjének az égitest jeges felszínére gyakorolt hatásának tulajdonítottak. 

Nem az Oumuamuáé az egyetlen eset, amikor nem egyértelmű a különbség.

„Egyre elmosódottabb a határvonal a két kategória között, mivel a fő aszteroidaövben is találunk üstökösszerű égitesteket. Az üstökösök valószínűleg más bolygórendszerek külső régióiban alakultak ki, így ki tudtak szakadni főcsillaguk gravitációs erejének hatása alól és sokkal könnyebben jutottak ki a csillagközi űrbe, mint egy aszteroida” - mondta Sara Russell, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa.

A szivar formájú Oumuamua abban is különleges, hogy az első ismert látogatónk egy másik csillagrendszerből. A Hawaii Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot, és Oumuamuának, azaz hawaii nyelven „elsőként érkező távoli üzenetnek” nevezték el. Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott: csupán 2,5 hónapon át volt látható, és sohasem fog visszatérni.

„Az Oumuamua és más csillagközi utazók, amelyek meglátogathatják a naprendszerünket, nagy valószínűséggel fontos információkkal szolgálnak más bolygórendszerek természetéről és összetételéről. Végül ezek az objektumok mutathatják majd meg nekünk, hogy naprendszerünk egyedülálló, vagy egyike galaxisunk számos lakható rendszerének" - fejtette ki a szakértő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?