Ödön
2 °C
11 °C

105 évet kell élni, utána nem nő a halál kockázata

2018.06.29. 14:32

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy hány évet lehet élni, mi a fajunk maximális élettartama, és egy friss tanulmány szerint csak a 105. évet kell megérni, ezt követően már minden évben ugyanakkora az elhalálozás kockázata.

Benjamin Gompertz brit statisztikus a 19. század elején arra a következtetésre jutott, hogy az elhalálozás kockázata nő a korral, így nagyobb az esély arra, hogy egy 70 éves meghal, mint egy 30 éves. Azóta ezt az elméletet a kutatók finomították, és úgy vélték, az öregedéssel valóban növekszik az elhalálozás kockázata, de egy bizonyos kor után ez a növekedés lelassul. Például a halálozás valószínűsége különbözik 45 éves és 35 éves korban, de hasonló a százévesek vagy a 110 évesek esetében - írja az MTI.

„Nehéz volt megmondani, hogy ez a kiegyenlítődés rossz adatok eredménye, vagy egy valódi halálozási jelenség. Most már a korábbiaknál jobb adataink vannak” - magyarázta Kenneth Wachter, a Kaliforniai Egyetem professor emeritusa, a Science című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. Az amerikai kutatók és a római Sapienza Egyetem munkatársai 2009 és 2015 közötti adatokat tanulmányoztak 3836 olyan olasz emberről, akik több mint 105 évesek voltak.

Azt találták, hogy az emberek 80 éves koráig a halálozás kockázata minden életkorban hatványozottan nő, majd elkezd lelassulni és 105 éves kor után a változási görbe vízszintesbe megy át. Ennél a pontnál ugyanakkora a halálozás kockázata a 105, a 110 vagy a 112 éves esetében.

105 éven túl, az hogy valaki túléli vagy sem a következő évet, olyan mintha pénzt dobnánk fel. 50-50 százalék az esély

-mondta Wachter a Live Science tudományos hírportálnak.

Hogy bizonyosak legyenek az adatok pontosságában, a kutatócsoport begyűjtötte minden egyes elhunyt ember halotti anyakönyvi kivonatát, csakúgy mint a száz éven felüliek születési anyakönyvi kivonatát.

Mint megjegyezték, a kutatás egyetlen korlátjának az bizonyult, hogy az adataik többsége nőktől származott, a kutatásba bevontak közül csupán 463 volt férfi. „Köztudott azonban, hogy a nők tovább élnek a férfiaknál” - magyarázta Wachter.

A szakemberek szerint eredményeik azt sugallják, hogy az élettartam idővel folyamatosan növekszik, és ha van is maximális határa, azt még nem értük el. A világon most körülbelül félmillió száz éven felüli ember él, és számuk a következő évtizedben nagyjából megduplázódik a demográfusok szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?