Szilvia
5 °C
16 °C

Elszámolták a Föld folyóit, nagyobb területet fednek le

2018.06.29. 15:10

Jócskán elvétették a tudósok, hogy mennyi folyó és patak csordogál világszerte, de egy műholdas adatokra támaszkodó kutatás pontosította az ismereteinket. A Science című lapban közölt tanulmány megállapította:

773 000 négyzetkilométert fednek le a világ folyói és patakjai

Ebben nincsenek benne a gleccserek. Az új eredmény 44 százalékkal több, mint az eddig ismert adat.

George Allen és Tamlin Pavelsky, az Észak-Karolinai Egyetem hidrológusai alapvetően a NASA Landsat műhold felvételeire támaszkodtak, és szoftverrel elemezték a fotókat, de nem merték teljesen rábízni magukat a gépre. Egy rakás egyetemi hallgatót is munkára fogtak, hogy nézzék át az eredményeket. Így próbálták megakadályozni a hibákat, például azt, hogy utakat is folyóként ismerjen fel a program.

Kimutatták, hogy a fejlettebb vidékeken keskenyebbek a folyók, és alacsonyabb a vízhozam, ami talán annak tudható be, hogy a víz egy részét kiszivattyúzzák és öntözésre használják el.

Az új adat befolyásolhatja a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokat, a folyók ugyanis jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gázt szállíthatnak. Sokfelé kerül a vízbe műtrágya és szennyvíz, és ennek hatására a folyókból metán, szén-dioxid kerül a légkörbe. Ha több folyóval kell számolni, az onnan érkező üvegházgázok mennyiségét is újra kell kalkulálni - írja a Gizmodo.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?