Szilvia
5 °C
16 °C

Kilépett a legnevesebb magyar kutató a jobboldali tudósok közül az MTA „államosítása” miatt

2018.06.29. 17:40
A kormány és az MTA közötti vita miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből Freund Tamás agykutató, a magyar tudományos élet valószínűleg legtekintélyesebb és egyik legbefolyásosabb szereplője. Azzal, hogy a Fidesz szorosabb kormányzati irányítás alá vonná a tudományt, komoly feszültség keletkezet a jobboldali tudósok között.

A polgári-konzervatív oldalt képviselő tudósok Professzorok Batthyány Körén belül éles megosztottság alakult ki az Akadémia finanszírozásának tervezett átszabása miatt. A törvénytervezet, amelynek a véleményezésére csak perceket adtak eredetileg az MTA-nak, a félelmek és az Akadémia vezetése szerint komolyan veszélyezteti a magyar tudomány függetlenségét és az alapkutatások helyzetét, az MTA költségvetésének jelentős részéről ugyanis a jövőben az új Innovációs és Technológia Minisztérium döntene, egyelőre ismeretlen szempontok szerint. Lovász László elnök és az MTA vezetése ezekben a napokban is tárgyal Palkovics Lászlóval, a hazai tudomány mellett európai szintű a tiltakozás, a világ legtekintélyesebb tudományos lapja, a Nature is szerkesztőségi cikkben figyelmeztetett a veszélyekre.

Freund Tamás
Freund Tamás
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ehhez képest a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor kémikus egy Magyar Idők publicisztikában kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, a tudomány autonómiáját féltő tudósokról pedig azt írta, hogy „Nálunk a bizalmatlan szabadságharcosok utcára mennek szabadon választott té­máik védelmében, mégis előszeretettel csüngenének a megvetett állam csecsein”.

Információink szerint nagyrészt emiatt tört ki az a belső konfliktus a Professzorok Batthyány Körében, ami miatt Freund Tamás egy szintén nagy tekintélyű tudóstársával, a Széchenyi-díjas Szathmáry Eörs evolucióbiólogussal együtt csütörtökön bejelentette, hogy kilép a szervezetből. Freund Tamás kérésünkre megerősítette a kilépését.

Én egyáltalán nem értettem egyet Náray-Szabó elnök úr publicisztikájában foglaltakkal. Olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az Akadémia finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már nem kívántam tovább tag maradni

– mondta Freund Tamás az Indexnek.

A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között

– tette hozzá a Széchenyi-díjas neurobiológus, akiről a tudományon belül az a kép, hogy Orbán Viktorhoz is bejárása van.

 A kilépésekről megkérdeztük Náray-Szabó Gábort, a Professzorok Batthyány Körének elnökét is. „Nagyon sajnálom a kilépéseket, nyilvánvaló véleménykülönbség van köztünk. Én magánemberként írtam a publicisztikámat, a személyes álláspontom, hogy alaposan át kell gondolni az Akadémia helyzetét, hogy hogyan tud a magyar gazdaságba jobban beépülni” – mondta, azt hangsúlyozva, hogy itt nem pártpolitikai különbségekről v an szó, „nem szabad pártok közötti villongássá tenni ezt a témát”.

Náray-Szabó az Indexnek azzal érvelt, hogy finanszírozóként

az államnak szíve joga rossz döntést hozni,

visszakérdezésünkre pedig, hogy ezek szerint az Akadémiára vonatkozó terveket rossznak tartja-e, azt válaszolta, hogy „nem hiszem, hogy nagyon jó ötlet, de hogy lenne-e más megoldás, azt nem tudom”. Azt is elmondta, hogy a Professzorok Batthyány Körének testületi véleménye nincs a kérdésről, bár lehet, hogy jó lenne, ugyanakkor az még sincs tervben, mert szerinte nevetséges lenne, ha lobbiszervezetként lépnének fel.

Az MTA és a tudományos szféra jelentős részének kiállása után a kormánypropaganda sajtója elkezdte listázni a szerintük a NER-rel inkompatibilis tudósokat és kutatási témákat. Ezt a gyakorlatot és a Fidesz-terveket legutóbb Jezsenszky Zsolt védte meg, aki a listát mellékesen tovább bővítve nyugtatott meg mindenkit, hogy „semmilyen veszély nem fenyegeti sem a tudományt, sem a tudósokat” – kár, hogy az ismert DJ a világhírű agykutatót már nem érte el vele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?