Jolán
2 °C
4 °C

Ellepik a vidéket a csernobili farkasok

2018.07.02. 09:11
A lezárt csernobili zónában annyira elszaporodtak a farkasok, hogy a populáció egyedei elkezdték elhagyni a területet, van olyan állat, amelyik már több száz kilométerre távolodott el. A kutatók attól tartanak, hogy a sugárfertőzött és az egészséges farkasok keveredése genetikai problémákat okozhat az utódoknál.

A csernobili katasztrófa után egy 30 kilométeres sugarú körben zárt zónát hoztak létre, ahol, bár a turizmus már évekkel ezelőtt beindult, még ma sem kaphat hivatalosan senki lakhatási engedélyt, csak néhány hajléktalan tartózkodik illegálisan a zónában.

Az embermentes övezetben burjánzik a természet; az atomkatasztrófa miatt az európai fauna páratlan rezervátuma jött létre. Nem sok ilyen hely van még a kontinensen, ahol ilyen háboríthatatlanul élhet a vadállomány. Ebből a szempontból a Bikini-atollhoz hasonlítható a helyzet: az amerikaiak csendes-óceáni kísérleti atomrobbantásai helyszínén a durva környezetpusztítás közvetve jót is tett a sok rossz mellett az élővilággal. Míg ott az emberek nélküli világban egészégesek a korallok és kivételesen életerős a cápaállomány, Csernobil környékén a hagyományos európai nagyvadak találtak otthonra.

A szürke farkasok populációja különösen erős. Újabb kutatások szerint a zónában hétszer annyi farkas él, mint hasonló méretű területen azon kívül. Mivel a terület eltartóképessége így is természetesen korlátozott, már lehetett számítani rá, hogy az egyedek előbb-utóbb meghódítják a nagy csernobili erdőseégeken kívüli világot is.

Erre most már bizonyíték is van: a zóna Fehéroroszországhoz tartozó oldalán az ökológusok 14 farkasra tettek nyomkövetőt, az egyik eszköz pedig azt jelezte, hogy a fiatal hím már 300 kilométerre jár a terület határaitól. Ez nem fajspecifikus, ugyanez várható a farkasokon kívül más fajokkal is: a csernobili erdőségek segíthetnek a szélesebb populációk megújhódásában is – hogy az esetleges mutációk így továbbörökítődhetnek, nem kizárt, erre azonban egyelőre nincs semmi bizonyíték, és nem is minden kutató aggódik a dolog miatt.

Kapcsolódó: Azt tudták, hogy milyen hatása lehet a farkasoknak a tágabb környzetre? Újabb kutatások szerint jelentős részben ők menthették meg a Yellowstone-parkot is valamikor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?