Erzsébet
1 °C
4 °C

Megtalálták az immunrendszer kulcsgénjét, a rák gyógyításában is segíthet a felfedezés

2018.07.02. 13:58
Jelentősnek hangzó bejelentést tett a legnagyobb ausztrál kutatási szervezet, a CSIRO: sikerült azonosítaniuk egy eddig ismeretlen gént, melynek kulcsszerepe van a szervezet fertőzésekre és betegségekre adott immunreakciójában. A felfedezés az influenza, a köszvény, de még a ráknál is új kezelési lehetőségekhez vezethet.

Az immunrendszernek ezt a „kulcsgénjét” egyelőre C6orf106 vagy C6 néven kategorizálták, de már keresik az ennél valamivel frappánsabb nevet: ha esetleg Ausztráliában él és van ötlete, küldje el egy rövid indoklással, akár ön is lehet akár az új gén keresztszülője.

Valójában egyáltalán nem fiatal génről van szó: a C6 (maradjunk most ennél) több mint 500 millió éve jöhetett létre, értelemszerűen az embernél sokkal primitívebb szervezetekben. Immunrendszerünk citokin nevű jelzőmolekulákat állít elő, amelyek azzal segítenek a védekezésben, hogy megakadályozzák a vírusok és más kórokozók osztódását, ezáltal a betegség kialakulását – írta Stewart. A C6 ennek a folyamatnak az irányításában játszik fontos szerepet – írja az MTI.

Az ominózus C6orf106 vagy Cb gén, mely számos betegségnél kontrollálja a proteintermelést.
Az ominózus C6orf106 vagy Cb gén, mely számos betegségnél kontrollálja a proteintermelést.
Fotó: CSIRO

A munka nagyjából három évig tartott, nagy biológiai biztonságú laboratóriumban kellett dolgozniuk, mivel halálos, gyógyíthatatlan kórokat okozó vírusokat is vizsgáltak. Eredményeiket a Journal of Biological Chemistry című szaklap tette közzé. A kutatók szerint a gén azonosítása olyan új kezelések kifejlesztéséhez vezethet, melyek számos betegség, a rák, a diabétesz és gyulladások, köztük a sokízületi gyulladás ellen lehet hatásos.

Noha az emberi géntérképet már 2003-ban elkészítették, még mindig több ezer olyan gén van, amelyről nagyon keveset tudunk – mondta Rebecca Ambrose, a gént azonosító kutatócsoport egyik tagja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?