Jenő
-3 °C
6 °C

Szennyezőbb lehet az amerikai palagáz-kitermelés, mint hivatalosan mondják

2018.07.02. 15:18

A szénhidrogének piacán, de tágabban az egész világpolitikában is kulcskérdés az amerikai palagáz felfutó kitermelése. Az új technikával felszínre hozott gáz egyre komolyabb versenyt jelent a hagyományos energiahordozóknak, aminek messzire ható következményei vannak. Még olyan geopolitikai elméletek is léteznek, melyek szerint korunk szinte minden igazán fontos mozgása ezzel áll összefüggésben: az amerikai alternatíva miatt csökkenő olajárak erősen hozzájárultak a lassan tényleg mindenki mindenki ellen jelleget öltő közel-keleti káoszhoz, a migrációhoz és a hatalmi viszonyok újrarendezési kísérleteihez, az orosz külpolitika agresszívabbá válásához, a mi térségünkben is jól érezhető amerikai-orosz versenyfutáshoz, és így tovább.

A gázt, amellett, hogy olcsóbb alternatívát jelent a fogyasztóknak és a gazdaságnak, leginkább azzal szokták népszerűsíteni a világban, hogy kevésbé károsítja a környezetet a felhasználása, mint mondjuk a szénalapú gazdaság működése. Az azonban, hogy ez mennyire van így a gyakorlatban is, a metánon múlik. A kitermelt gáz döntő része ugyanis metán, amiből elkerülhetetlenül szivárog valamennyi a kitermelés során. Ebben a tizedszázalékoknak is van jelentősége, hiszen a metán sokkal veszélyesebb a környezetre a szén-dioxidnál és a többi üvegházhatású gáz többségénél: a légkörbe kerülése utáni első húsz évben 80-szor erősebben járul hozzá a klímaváltozáshoz, mint a CO2.

Ezért fontos igazán az az új kutatási eredmény, mely szerint az amerikaiak által kitermelt kőolaj- és földgázból az eddig gondoltnál (vagy hivatalosan kommunikáltnál) jóval többmetán kerül a légkörbe. Az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA jelenlegi becslése szerint a teljes metánkitermelés 1,4 százaléka szökik el. Ezt kérdőjelezi meg a Colorado State University kutatóinak Science-ben publikált tanulmánya. A kutatók éveken át, összesen 700 kitermelési, szállítási helyszínen és a tároló kapacitásoknál tanulmányozták a témát, és megállapításaik szerint az az 1,4 a valóságban van 2,3 százalék is.

Az, hogy valamennyi metán a kitermelésnél a légkörbe kerül, elkerülhetetlen. Nem csak baleseteknél vagy meghibásodó, elavult eszközöknél történik ez meg, hanem a rendszerszintű működéshez is hozzátartozik: a szelepek nyitása és zárásnál is szivárog a gáz, de a kompresszorok is juttatnak a környezetbe valamennyi el nem égetett metánt.

A földgáz még így is kevésbé károsítja a környezetet, mint a szerencsésebb tájakon lassan nyugdíjazandó szénerőművek. A számítások szerint 3 százalékos szivárgásig relatíve még mindig jók vagyunk, legalábbis nem annyira rosszak, mintha továbbra is szénnel vagy lignittel fűtenénk (mint Magyarországon vagy a fejlődő világ jelentős részén). Ahhoz azonban, hogy a mostani arányon javítani lehessen, szorosabb együttműködésre lenne szükség – a coloradói kutatók ezért (Trump és a republikánusok politikájával szemben) az erősebb szabályozás mellett érvelnek a környezet érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?