Jenő
-2 °C
6 °C

Technológiai áttörés a gyermekvállalásért: mesterséges méh emberi szövetből

2018.07.02. 11:03

Komoly lehetőséget jelenthet egy új orvosi innováció azoknak a nőknek, akik korábbi betegségük miatt nem vállalhattak idáig gyermeket. Dán kutatók bejelentették, hogy képesek természetes emberi szövetből és petesejtből mesterséges méhet kialakítani, ez elsősorban a korábban daganatos kezelésen átesett nőknek jelenthet a jövőben óriási segítséget.

A koppenhágiai kutatók már be is mutatták azta  laboratóriumban kialakított mesterséges mehet, melyben a magzat heteken át életben maradhat. Ez komoly esélyt adhat a jövőben azoknak a nőknek, akik például kemoterápián vagy sugárkezelésen estek át, és ezért idáig nem vállalhattak gyermeket. Az anya szervezetébe beültetett mesterséges méh nem csak gyógyult rákosokon segíthet, más, a termékenységet befolyásoló agresszív kezelési formákon keresztülmenteknek is reményt adhat, sőt, korai menopauza esetén is használható lehet.

Még öt-tíz év azonban a kutatók szerint, amíg valóban lehetséges lesz az emberi kezelés. Mint azt most hétfőn részletesen is bemutatják majd a szakmának Barcelonában a nemzetközi humán reprodukciós és embriológiai tudományos társaság előtt, egyelőre csak sikeres egérkísérleteken vannak túl. A kutatók a kifejlődő petesejteket is tartalmazó emberi tüszőket (nem embriókat természetesen) ültettek be egerekbe, az első eredmények pedig nagyon ígéretesek: a szövetek jelentős része életképesnek bizonyult, megindult a véráramlás, a beültetett szövetek harmada három hét után is megmaradt.

(Guardian)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?