Jenő
-3 °C
6 °C

Először látjuk élőben egy bolygó születését

2018.07.03. 16:09

Első alkalommal sikerült csillagászoknak gyakorlatilag élő adásban megfigyelniük egy bolygó születését. Ez az európai együttműködésben megvalósított Nagyon Nagy Távcső, vagyis a chilei Atacama-sivatagban működő Európai Déli Obszervatóriumnak (VLT) köszönhető, itt sikerült megfigyelni a Földtől 370 fényévre lévő fiatal csillag, a PDS70-nél egy fényes pacát. Ez maga az újszülött bolygó, amint a csillag körüli gáz- és porfelhőn utazik keresztül.

Korábban csak néhány alkalommal sikerült egészen fiatal bolygókat megfigyelni. Volt erre példa a Kepler távcsővel is, de ott igazából csak közvetett jelekből lehetett erre következteni, most azonban közvetlen megfigyelésről van szó.

A PDS70 csillag alig 5-6 millió éves, a bolygó tehát ennél is fiatalabb. Korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a csillag körül kering egy bolygó, most ezt erősítette meg a megfigyelés. A bolygó gázóriásnak látszik, tömege a Jupiterénél is nagyobb. Felszíni hőmérséklete ezer fokos, felhős légkörrel rendelkezik.

(Guardian )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?