Aliz
6 °C
14 °C

Munch Sikolyával az arcán halt kínhalált a menekülő mozgássérült Pompejiben

2018.07.03. 08:48

Mi is megírtuk néhány hete, hogy az olasz régészek szinte a bűnügyi helyszínelők precizitásával igyekeztek feltárni egy, az ókori vulkánkitörés miatt bekövetkezett pompeji halálesetet. Megállapításuk szerint az újonnan előkerült maradványok egy olyan mozgássérült férfihoz tartoznak, akit a vulkánkitörés elől menekülve gyakorlatilag lefejezett egy lezuhanó hatalmas kő. A szakemberek csontfertőzés jeleit észlelték a férfi lábán, ebből gondolják, hogy feltehetőleg nehézkesen járt, és nem tudott elmenekülni a vulkánkitöréskor.

60f88be653c29f30fda87227f5334b73

Az orvosi diagnózis mellett most is kitartanak, halálának körülményeit illetően azonban azóta megváltozott a véleményük. Bár kezdetben a szakemberek azt gyanították, hogy a lezúduló lávafolyam által elsodort, 300 kilós kőtömb vágódott a férfinak, a tetem részletes vizsgálata nyomán most azt közölték, mégsem kőtömb ölte meg, hanem a vulkáni hamu és a por fojtotta meg a férfit. Erről árulkodik az áldozat szélesre tárt szája, az áldozat fogai is teljesen jól konzerválódtak.

Ennek az embernek a halála még rettenetesebb volt, mint azt korábban feltételeztük. A kőtömb gyors halált idézett volna elő

– hangoztatta az MTI szerint Massimo Osanna, a pompeji régészeti lelőhely igazgatója.

Jelentések szerint az áldozat nyitott szája hasonlít Edvard Munch norvég festő Sikoly című világhírű festményéhez.

A maradványok elemzésének eredményeit a közeljövőben fogják részletesen ismertetni, és egy tudományos tanácskozás témája is lesz. A hátán fekvő férfi csontvázát a közelmúltban felfedezett és jelenleg is feltárás alatt álló balkonos sikátor, a vicolo dei Balconi és az Ezüstlakodalom házáról elnevezett utcácska, a vicolo delle Nozze d'Argento sarkán találták meg a város egy eddig feltáratlan, nagyjából 66 hektáros területén folyó munkálatok során. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a Vezúv 79-es kitörésekor, amikor a várost maga alá temette egy réteg láva, sár és por.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?