Ödön
1 °C
11 °C

Szívélyes üdvözlet a Földről: a cseheké a világ legnagyobb szuperlézere

2018.07.03. 09:03

Megkezdte működését az ELI szuperlézerrendszere Prága mellett. Az L3-HAPLS új szuperlézerrendszer a Prága közeli Dolní Brezanyban lévő ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines nemzetközi tudományos központban üzemel, abban, melynek néhány eleme Magyarországon fog működni.

Az L3-HAPLS szuperlézerrendszer a legnagyobb a világon, elsősorban a fizikai alapkutatásokat fogja szolgálni, de a fizikusok mellett biokémikusok és a tudomány más ágának a képviselői is használják majd – írja az MTI.

A lézerközpont EU-s támogatással valósult meg, az ELI-projekt nemcsak Európa, hanem az egész világ számára fontos – hangsúlyozzák. A tudományos központ berendezéseivel a világon elsőként lesz lehetőség extrém fizikai jelenségek kutatására, szimulálni tudják majd többek között a csillagok és a bolygók belsejében végbemenő folyamatokat, de élő sejtek belső szerkezetét is vizsgálhatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?