Egyen mogyorót, jobb lesz a spermája

2018.07.04. 14:27
A csonthéjas magvak rendszeres fogyasztása javíthatja a sperma minőségét – ezt állapította meg egy BBC és MTI által szemlézett új kutatás.

Azoknak a férfiaknak, akik 14 héten át naponta két maroknyi mandulát, mogyorót vagy diót fogyasztottak, javult a spermájuk minősége, és az ivarsejtjeik aktívabbak is lettek.

A nyugati világban széles körben tapasztalható a férfiak spermiumszámának csökkenése, amit részben a levegő szennyezettségével, a dohányzással és a táplálkozással magyaráznak. Egyre több azonban a bizonyíték, hogy az egészséges étrend javíthatja a termékenységet.

A kutatók a kísérletben résztvevő 119 egészséges, 18 és 35 év közötti férfit véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport napi étrendjéhez 60 gramm mandula-, mogyoró- és diókeveréket adtak. A másik csoport nem kapott ilyen étrendkiegészítést. A kísérlet végén a tudósok azt tapasztalták, hogy a magvakat fogyasztó csoportban a spermiumszám 14 százalékkal nőtt, az ivarsejtek vitalitása 4 százalékkal, a mozgása 6 százalékkal jobb volt, a spermiumok mérete és alakja pedig 1 százalékkal javult.

Más kutatások is igazolják, hogy az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és B-vitaminban gazdag étrend javítja a termékenységet.

Virginia Bolton, a londoni Guy's Kórház klinikai embriológus konzultánsa úgy vélte, a tanulmány eredményei elméletileg érdekesek, azt azonban lehetetlen megállapítani, hogy a magvak fogyasztása mennyire növeli meg a fogamzás esélyeit. Hozzátette, hogy addig is, amíg a kérdés tisztázódik, a páciensek jól teszik, ha nem isznak alkoholt, leállnak a dohányzással és egészségesen táplálkoznak.  • Tippek
  • Bankszámla