Jenő
-3 °C
6 °C

Tudják, mekkora szívás a globális felmelegedés?

GettyImages-912629256
2018.07.05. 14:40

Egy új tanulmány szerint a globális felmelegedés mértéke kétszer nagyobb lehet a korábban feltételezettnél. A felmelegedés a duplája is lehet a korábban becsültnek, a tengerszint pedig hat méterrel is megemelkedhet, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nő.

A tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette, A 17 országból származó kutatók a Nature Geoscience új számában publikálták az észrevételeiket. Mint írják, a megfigyeléseken alapuló bizonyítékok az elmúlt 3,5 millió évből származnak; ekkor a felmelegedés mértéke 0,5-2 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a XIX. században az iparosodás előtt. Azt is bemutatták, hogy a sarkvidéki jégtakaróknak mekkora területe olvadhat el.

A múlt melegebb periódusainak vizsgálata arra utal, hogy számos gyorsító mechanizmus – amit a mai klímamodellek figyelmen kívül hagynak – hosszú távon megnövelik a felmelegedés mértékét, ráadásul a mai klímamodelleken túlmutató mértékben. Ebből viszont az következik, hogy a 2 Celsius-fokos emelkedést megelőző szénkibocsátási tervek jóval alacsonyabbak lehetnek a véltnél, ami kisebb hibahatárt szab a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célkitűzéseknek.

– írta a tanulmány vezető szerzője, Hubertus Fischer professzor.

A kutatók három felmelegedési periódust vizsgáltak: az 5000-9000 évvel ezelőtti holocén korszak hőmérsékleti maximumát; a legutóbbi, 129-116 ezer évvel ezelőtti jégkorszakot; és a 3,3 millió évvel ezelőtti közép-pliocén korszakot. Az első két periódusban a felmelegedés kiszámítható változásokat okozott a Föld légkörében, míg a közép-pliocén korszakban a szén-dioxid légköri koncentrációja 350-450 ppm (milliomod rész) volt – nagyjából annyi, mint manapság.

A sarkvidéki jégből, üledékrétegekből, fosszilis maradványokból vett minták, valamint a modern paleoklimatikus eljárások alapján a kutatók rekonstruálták az éghajlati változások hatásait. Ezeket összevetve meggyőző bizonyítékot kapunk arról, hogy milyen lenne a Föld éghajlata, ha az éghajlat stabilizálódna.

Ugyanakkor a bolygó ma gyorsabban melegszik, mint az említett periódusokban bármikor, mivel a szén-dioxid-kibocsátás mértéke továbbra is nő. Ha ma leállítanánk minden károsanyag-kibocsátást, akkor is évszázadokig tartana, mire elérnénk az egyensúlyi helyzetet.

GettyImages-807819574
Fotó: George Rose / Getty Images Hungary

A felmelegedés mélyre ható változásokat okozott a Föld ökoszisztémájában. Az antarktiszi és a grönlandi jégsapkák sokkal kisebbek voltak; a tengerszint legalább hat méterrel volt magasabb; a tengeri planktonok átrendezték az óceánok élővilágát; az erdők és tundrák 200 kilométerrel feljebb húzódtak; a Szahara zöldellő környezet volt.

Mindössze 2 Celsius-fokos felmelegedéssel – és talán már 1,5 Celsius-fokossal is – jelentős, mélyreható változások következhetnek be a Földön. Számíthatunk rá, hogy a tengerszint-emelkedés visszafordíthatatlan lesz a századfordulóra, és ez a világ népességére, infrastruktúrájára és gazdaságára is komoly hatással lesz.

– írta a tanulmány társszerzője, Alan Mix professzor.

A mai klímamodellek ezeket a hatásokat általában alábecsülik, mert a rövid távú hatásokra koncentrálnak.

Ez a kutatás egy erőteljes felhívás a cselekvésre. A tanulság, hogy ha a világ vezetői nem tesznek valamit a kibocsátással kapcsolatban, a globális felmelegedés az egész bolygónkat és az egész életvitelünket felboríthatja - és nemcsak erre az évszázadra, hanem azon túl is.

– mondta Katrin Meissner professzor.

(Phys.org)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?