Aliz
6 °C
14 °C

Kihal Gollam, ha nem vigyázunk

2018.07.06. 11:37
A Gyűrűk ura Gollumjáról elnevezett varangy jövője aggasztó, a malaysiai hegyekben élő kétéltű is felkerült a veszélyeztetett fajok listájára.

„Sok-sok évvel történtek után, de azért még mindig nagyon régen, élt a Nagy Folyó mentén, a Vadon határán egy ügyes kezű és gyors lábú kis nép. Azt hiszem hobbit-fajta lehetett, rokon a sztúrok őseinek őseivel (...) A család legkíváncsibb, legfürkészőbb tekintetű tagját Szméagolnak hívták.”

A Gyűrűk urában Gollam, másik nevén Szméagol 500 évig tartotta magánál a gyűrűt. Hosszú kezei, megnyúlt ujjai, nagy szeme elég sajátosak, a maláj hegyekben mégis van valaki, akire ugyanezek jellemzőek: a hegyi folyamokban élő varangyfajnak még a vízi életmódja is stimmel, nem véletlenül nevezték el a kutatók a Tolkientól ismert lényről.

Az igazi Gollam azonban veszélyben van, méghozzá leginkább az egyre nagyobb környezeti pusztítással járó turizmus miatt: a fajt valószínűleg csak akkor lehetne megmenteni, ha gyorsan elkezdenék érdemben védeni élőhelyét és a hegyi patakokat.

Gollam, mint a BBC is írja, most került fel a Természetvédelmi Világszövetség listájára a veszélyeztetett fajok közé. Több más faj is felkerült a kritikus vörös listára a mauritiusi repülő rókától (egy denevérfaj) a tengeri malaccal rokon jamaicai hutiáig – némi jó hír, hogy négy olyan fajról (például dél-amerikai kétéltűekről) is kiderült, hogy még vannak vadon élő példányai, amelyeket korábban kihaltnak hittek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?