Erzsébet
1 °C
4 °C

A pókok az elektromosság segítségével tudnak több ezer kilométert repülni

2018.07.09. 10:22

Azt már sokszor megfigyelték a kutatók, hogy a vitorláspókok képesek a fonalukkal vitorlázva repülni, de ennek a pontos működésmódja eddig vitatott volt. Egy új kísérlet most bebizonyította, hogy a légkör elektromos töltése kulcsszerepet játszik a pókok légi utazásában – írja a USA Today.

Q8drjA3 - Imgur.gif

Már Charles Darwinnak is feltűnt, hogy több száz pók akár száz kilométert is simán átrepült az óceán felett, hogy a hajóján kössön ki, és már ő is gyanította, hogy az elektromosságnak köze lehet a dologhoz. Ezt most először sikerült igazolni: Erica Morley, a Bristoli Egyetem kutatója és társai laboratóriumi körülmények között demonstrálták, hogy a pókrepüléshez nem elég a légmozgás, a légkör statikus töltése nélkül simán lepottyannának.

A pókok 2-4 méter hosszú fonalakat eresztenek a levegőbe, ezeket használják vitorlaként a szélben. Egy korábbi tanulmány rámutatott, hogy az állatok a mutatvány megkezdése előtt ellenőrzik a légjárást, hogy a megfelelő pillanatban kezdjék el eregetni a fonalakat; arra viszont nem adott választ, hogy ezek a fonalak miért nem gabalyodnak össze. Morleyék bemutatták, hogy a szálak összeakadását az akadályozza meg, hogy az elektrosztatikus mező töltését kihasználva taszítják egymást. Ebből kifolyólag

nem is a légjárás a legfontosabb az indulás meghatározásakor, a pók elsősorban a elektromosságot ellenőrzi.

A kutatók egy olyan dobozba raktak vitorláspókokat, amely limitálta a légmozgást, viszont modellezte a légköri elektromos mezőket. A pókok viselkedéséből világos volt, hogy érzékelik az elektromosság változását, mert amikor a kutatók bekapcsolták a mezőt, megnőtt a repülési aktivitásuk. Viszont amikor már a levegőben voltak, és kikapcsolt a mező, rögtön le is estek – vagyis a szél szükséges, de nem elegendő ahhoz, hogy a levegőben maradjanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?