Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A betegségeket terjesztő szúnyogok 80%-át sikerült kiirtani egy ausztrál kísérletben

2018.07.10. 20:14

Ausztrál tudósoknak egy kísérletben sikerült a betegségek kórokozóit terjesztő szúnyogok 80%-át kiirtani három teszthelyszínen is. A szúnyogok rengeteg betegséget terjesztenek a maláriától a nyugat-nílusi láztól a Zika vírusáig, becslések szerint évi 700 millió megbetegedésért és egymillió halálesetért felelősek. A szúnyogoknak egyébként nem minden faja betegséghordozó, sőt, a nagy részük csak a csípések miatt idegesítő - a három legsúlyosabb kórokozó-hordozó faj, az Aedes, Anopheles és Culex viszont a világ szinte minden részén előfordul, és rengeteg gondot okoz.

Az ausztrál kutatócsoport az Aedes aegypti fajt célozta meg a kísérletében. Laborban 20 millió példányt tenyésztettek ki belőle, amiket aztán megfertőztek egy baktériummal, ami sterillé tette a hímeket. Tavaly nyáron aztán 3 milliót szabadon engedtek közülük a teszt három helyszínén, Északkelet-Ausztrália partjainál egy-egy kisváros környékén.

A sterillé tett hímek nem csípnek, így nem is tudtak betegségeket terjeszteni, azonban a helyi szúnyogok közé beépülve, és az egészséges egészséges hímeket kiszorítva párzottak a nőstény szúnyogokkal - csakhogy ezekből a lárvákból aztán nem kelt ki semmi. A populáció így lassan de biztosan összeomlott, és egy év alatt a 20%-ára zsugorodott. Maga az ötlet a steril hím szúnyogokkal egyébként nem új, az 1950-es években merült fel először, de sokáig nem volt elég fejlett a technológia a gyakorlati alkalmazáshoz.

A szúnyogok egyébként fontos részét képezik az ökoszisztémának, és a táplálékláncoknak, így a teljes kiirtásuk valószínűleg több kárt okozna áttételesen, mint a betegségek visszaszorítása, amit nyernénk a dologgal. Az Aedes aegypti azonban invazív faj, a helyi szúnyogfajták kiszorításával terjedt el az egész világon - a tudósok szerint ha a sterilizálós trükkel sikerülne megtizedelni őket, a helyi (és kórokozókat nem terjesztő) fajták visszavennék az uralmat az elhódított területeken, így az ökológiai egyensúly nem omlana össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?