Aliz
6 °C
14 °C

Az MTA kimondta: A székelyek a magyar nemzet részei

2018.07.10. 17:38

Az uralkodó történettudományi, régészeti, néprajzi és nyelvészeti álláspontok a székelyeket az etnokulturális értelemben vett modern magyar nemzet szerves részének tekintik

– írja a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete a közleményében, amely még tavaly decemberben készült, de csak most adta ki teljes terjedelmében az MTA.

Na de miért kell egyáltalán kimondania az Akadémiának, hogy a székelység a magyar nemzet része, ha ez ilyen egyértelmű? Azért, mert tavaly júniusban egy magánszemély hivatalosan kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) a székely népcsoport honos népcsoporttá nyilvánítását – és meglepő módon az NVB hozzá is járult a kezdeményezést támogatók aláírásának gyűjtéséhez.

A radikális székelyek egy csoportja által áhított honos népcsoporti státusz azt jelentené, hogy a székelység a románokhoz, cigányokhoz, örményekhez hasonlóan magyarországi nemzetiségként nyerne elismerést – ami már csak azért is különös elképzelés, mert az előbbiektől eltérően a székelyek nem is Magyarország területén élnek. A fura ötlettel és a kezdeményezőivel az egy évvel ezelőtti cikkünkben részletesen is foglalkoztunk.

Összességében a mai székely azonosságtudat jóval inkább egy olyan sajátos területi-közösségi identitás, amely a magyar nemzet részeként, de azon belül jól elkülöníthetően regionálisan határozza meg önmagát. A magyarországi nemzetiségként való hivatalos elismertetés objektív és törvényi feltételei tehát nem állnak fent

– állapítja meg az illetékes akadémiai intézet a részletes indoklása végén. A teljes szöveg itt olvasható.

Érdekesség, hogy a radikális székely kezdeményezésnek végső soron sikerült nemzeti egységet kovácsolnia, hiszen a kérdésről az Akadémia és Semjén Zsolt is ugyanazt gondolja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?