Erzsébet
1 °C
4 °C

Felfedezték a világ legősibb biológiai színét

2018.07.10. 10:24

Ausztrál, amerikai és japán kutatók megtalálták a világ legrégebbi ismert biológiai színmintáit Afrikában – írja a Guardian.

A kutatók Mauritánia területén, a szaharai sivatag alatt, a Taoudenni-medence egy palagázmezőjében talált, 1,1 milliárd éves köveket zúztak össze, ezekben bukkantak az ősi világos rózsaszín pigmentekre, amelyeket egy egykori óceánban élő cianobaktériumok állítottak elő. A helyszínen egy olajvállalat végzett fúrásokat tíz évvel ezelőtt, olaj után kutatva, ők küldték el a köveket a kutatóknak.

Persze mondhatnánk, hogy mindennek van valamilyen színe. Amit mi találtunk, az a legrégebbi biológiai szín

– mondta a kutatást vezető Jochen Brocks, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa, aki egy T. rex-csont párhuzamával érzékeltette a felfedezés jelentőségét: "Annak is lenne színe, szürke lenne vagy barna, de nem árulna el semmit arról, milyen volt a T. rex bőrének a színe. Ha viszont találnának épen maradt, fosszilizált T. rex-bőrt, amelynek még mindig megvan az eredeti színe, mondjuk kék vagy zöld, az elképesztő lenne. Lényegében ez az, amit mi találtunk – csak tízszer idősebbet, mint egy tipikus T. rex."

És a molekulák, amelyeket találtunk, nem egy nagy teremtménytől származnak, hanem egy mikroszkopikus élőlénytől, mert akkoriban még nem léteztek állatok. Ez benne a csodálatos.

A világos rózsaszín pigmentek ugyanis nemcsak önmagukban érdekesek, de segíthetnek megérteni azt is, hogy miért olyan későn jelentek csak meg a Földön a nagyobb, komplex élőlények. Míg maga a bolygó 4,6 milliárd éves, az állatok és a nagyobb tengeri növények csak 600 éve bukkantak fel először. Brocks szerint az, hogy a most talált pigmenteket cianobaktériumok állították elő, arra utal, hogy akkoriban ezek az apró élőlények voltak a táplálkozási lánc legalján, szemben a mai helyzettel, amikor ezt a helyet az ezerszer nagyobb algák foglalják el – vagyis akkoriban még nem volt elég nagy táplálékforrás ahhoz, hogy komplexebb élőlények fejlődhessenek ki.

A pigmenteket az egyetem egyik doktorandusza, Nur Gueneli fedezte fel, ő zúzta porrá a köveket, majd vonta ki és elemezte a bennük található ősi maradványokat. Állítása szerint a most talált színminták több mint félmilliárd évvel régebbiek, mint a korábbi hasonló felfedezések.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?