Erzsébet
1 °C
4 °C

Jobb alvó a baba, ha korábban kap szilárd ételt

2018.07.10. 08:40

Jobban alszanak azok a babák, akiknél már a harmadik hónapban megkezdik a hozzátáplálást, tehát az anyatej mellett szilárd táplálékot is kapnak – írja az MTI egy friss kutatás alapján.

A jelenlegi hivatalos ajánlás azt javasolja, hogy a babák életük első hat hónapjában kapjanak kizárólag anyatejet. A JAMA Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint viszont pozitív hatása van az anyára és a babára is, ha hat hónapnál korábban kap szilárd táplálékot a csecsemő: a kicsik kevesebb alvásproblémával fognak küzdeni, és javul az anyák életminősége is.

A londoni King's College és a St. George's Egyetem munkatársai a kutatásukhoz 1303 babát figyeltek meg hároméves korukig, két csoportra osztva. Az egyik csoportban a babák az első hat hónapon át csak anyatejjel táplálkoztak, a másik csoportban három hónapos kortól szilárd táplálékot is kaptak. A szülők ezután online kérdőívet töltöttek ki minden hónapban a baba 12 hónapos koráig, majd minden harmadik hónapban hároméves koráig.

GettyImages-614083754
Fotó: Bsip

A tanulmány szerint az anyatejet és szilárd táplálékot is fogyasztó babák hosszabban aludtak, ritkábban ébredtek fel és jóval kevesebb alvási problémával küzdöttek, mint azok, akiket kizárólag anyatejjel tápláltak hat hónapon át. A két csoport közötti különbség a hatodik hónapban érte el a csúcsot, amikor a hozzátáplált csoport babái átlagosan éjszakánként negyedórával aludtak többet, és jóval ritkábban ébredtek fel – éjszakánként átlagosan 1,74 alkalommal a kettővel szemben.

Mivel a babák alvása közvetlenül hat a szülők életminőségére, egy kis fejlődésnek is hatalmas előnyei lehetnek

– mondta Michael Perkins, a St. George's Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg azt javasolja, hogy a szilárd ételekkel való ismerkedés a babák hat hónapos kora körül kezdődjön, ezek az irányvonalak azonban jelenleg felülvizsgálat alatt vannak. Egy 2010-es felmérés szerint a hivatalos ajánlás ellenére a brit anyák 75 százaléka öt hónapos kor előtt kezdi a hozzátáplálást, és 26 százalékuk a baba gyakori éjszakai ébredését jelöli meg döntése okaként.

Frissítés:

A sok olvasói visszajelzés alapján úgy tűnik, szükséges a fenti kutatás ismertetése után leszögezni: mindez nem azt jelenti, hogy a szoptatást bárki szerint korábban abba kellene hagyni vagy annak lenne egyenértékű alternatívája. A kutatás arról szólt, hogy különböző alternatív tudományos elképzelések vannak arról, hogy a szoptatás mellett mikor lehet érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, vagyis az étel adását is.

A szoptatással kapcsolatos tudományos konszenzus továbbra is az, hogy az egészségügyi előnyei pótolhatatlanok mind a baba, mind az anya számára. Erről például itt olvashatnak bővebben, de többek között a Szoptatás Portálon is sok hasznos információ és tanács érhető el a témáról.

Éppen a szoptatás számtalan pozitívuma miatt váltott ki akkora felháborodást, amikor a napokban kiderült, hogy a tápszerlobbi megpróbálta megfúrni az Egészségügyi Világszervezetnek a szoptatás fontosságáról kiadandó állásfoglalását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?