Orsolya
10 °C
21 °C

Jobb alvó a baba, ha korábban kap szilárd ételt

2018.07.10. 08:40

Jobban alszanak azok a babák, akiknél már a harmadik hónapban megkezdik a hozzátáplálást, tehát az anyatej mellett szilárd táplálékot is kapnak – írja az MTI egy friss kutatás alapján.

A jelenlegi hivatalos ajánlás azt javasolja, hogy a babák életük első hat hónapjában kapjanak kizárólag anyatejet. A JAMA Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint viszont pozitív hatása van az anyára és a babára is, ha hat hónapnál korábban kap szilárd táplálékot a csecsemő: a kicsik kevesebb alvásproblémával fognak küzdeni, és javul az anyák életminősége is.

A londoni King's College és a St. George's Egyetem munkatársai a kutatásukhoz 1303 babát figyeltek meg hároméves korukig, két csoportra osztva. Az egyik csoportban a babák az első hat hónapon át csak anyatejjel táplálkoztak, a másik csoportban három hónapos kortól szilárd táplálékot is kaptak. A szülők ezután online kérdőívet töltöttek ki minden hónapban a baba 12 hónapos koráig, majd minden harmadik hónapban hároméves koráig.

GettyImages-614083754
Fotó: Bsip

A tanulmány szerint az anyatejet és szilárd táplálékot is fogyasztó babák hosszabban aludtak, ritkábban ébredtek fel és jóval kevesebb alvási problémával küzdöttek, mint azok, akiket kizárólag anyatejjel tápláltak hat hónapon át. A két csoport közötti különbség a hatodik hónapban érte el a csúcsot, amikor a hozzátáplált csoport babái átlagosan éjszakánként negyedórával aludtak többet, és jóval ritkábban ébredtek fel – éjszakánként átlagosan 1,74 alkalommal a kettővel szemben.

Mivel a babák alvása közvetlenül hat a szülők életminőségére, egy kis fejlődésnek is hatalmas előnyei lehetnek

– mondta Michael Perkins, a St. George's Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg azt javasolja, hogy a szilárd ételekkel való ismerkedés a babák hat hónapos kora körül kezdődjön, ezek az irányvonalak azonban jelenleg felülvizsgálat alatt vannak. Egy 2010-es felmérés szerint a hivatalos ajánlás ellenére a brit anyák 75 százaléka öt hónapos kor előtt kezdi a hozzátáplálást, és 26 százalékuk a baba gyakori éjszakai ébredését jelöli meg döntése okaként.

Frissítés:

A sok olvasói visszajelzés alapján úgy tűnik, szükséges a fenti kutatás ismertetése után leszögezni: mindez nem azt jelenti, hogy a szoptatást bárki szerint korábban abba kellene hagyni vagy annak lenne egyenértékű alternatívája. A kutatás arról szólt, hogy különböző alternatív tudományos elképzelések vannak arról, hogy a szoptatás mellett mikor lehet érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, vagyis az étel adását is.

A szoptatással kapcsolatos tudományos konszenzus továbbra is az, hogy az egészségügyi előnyei pótolhatatlanok mind a baba, mind az anya számára. Erről például itt olvashatnak bővebben, de többek között a Szoptatás Portálon is sok hasznos információ és tanács érhető el a témáról.

Éppen a szoptatás számtalan pozitívuma miatt váltott ki akkora felháborodást, amikor a napokban kiderült, hogy a tápszerlobbi megpróbálta megfúrni az Egészségügyi Világszervezetnek a szoptatás fontosságáról kiadandó állásfoglalását.