Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Újabb jobboldali tudós üzent a kormánynak

2018.07.12. 07:31

Válasz a miniszternek címmel rövid írás jelent meg a csütörtöki Magyar Hírlapban. A szerző, Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki többször részt vett a kötcsei polgári pikniken.

Vizi E. Szilveszter
Vizi E. Szilveszter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A tudós az írásban Palkovics László szintén a Magyar Hírlapban megjelent interjújára reagált. "Én nem értesültem sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, de emlékszem arra, hogy mi történt 2005-2006-ban, mint hogy én voltam akkor az MTA elnöke" - írta Vizi.

A korábbi elnök szerint a korabeli sajtó az Akadémiát akkor ostromlott várhoz hasonlította, a tudományos szervezet érdekében akkoriban is többen felszólaltak a nyilvánosságban. Vizi Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idéz a miniszternek: 

A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést. Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul. Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén.

Ezek a gondolatok aktuálisak ma is - zárta írását Vizi E. Szilveszter. 

Az idézett Freund Tamás agykutató június végén lépett ki a Professzorok Batthyány Köréből az MTA "államosítása" miatt. A döntése okairól Freund az Indexnek beszélt. Hasonló döntést hozott Szathmáry Eörs világhírű evolúcióbiológus, aki az Indexnek adott interjújában részletesen elmondta, mi a gond azzal, hogy a jövőben a kormány döntené el, milyen alapkutatásra mennyi pénzt adnak. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!