Szilvia
5 °C
16 °C

300 hazai méhészetben pusztulnak a méhek

2018.07.13. 11:23

Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az M1 csatornán pénteken.

Bross Péter szerint a méhpusztulás összefügg a napraforgó-termesztéssel: ahol nem termesztenek napraforgót, illetve az nem mézel jól, azokban a megyékben nincs problémája a méhészeknek, például a Dunántúli megyékben, Győr, Sopron, Vas, Zala vagy Nógrád megyében. Ezzel szemben Jász-Nagykun, Békés, Fejér megyében gondot jelent – idézi az elnököt az MTI.

A méhpusztulás jelentős hatással van a méztermelésre és a jövő évi akáctermésre is, ezért a következő két és fél hónapban a méhészek feladata a méhcsaládok regenerálása. Bross megmagyarázhatatlannak nevezte a jelenséget, azt mondta, nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, a kaptárnéptelenedés. A tömeges méhpusztulás miatt az Agrárminisztérium vizsgálatot rendelt el.

Egy hete egy Somogy megyei termelő nagy visszhangot kapott Facebook-bejegyzése kapcsán részletesen foglalkoztunk a méhpusztulás jelenségével, okaival és megoldási lehetőségeivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?