Ödön
1 °C
11 °C

Egyszerre 8 súlyosan veszélyeztetett fekete orrszarvú halt meg

2018.07.13. 15:31

Kenyában 14 keskenyszájú orrszarvút költöztettek át egy másik rezervátumba az ország déli részére, de emiatt a felük, 7 példány elpusztult – írja a Guardian.

Ez óriási veszteség, mert a fekete orrszarvúként is ismert faj súlyosan veszélyeztetett. A Save the Rhino nevű állatvédő szervezet becslése szerint világszerte összesen már csak kevesebb mint 5500 példány él, ebből a WWF szerint 750 Kenyában. A nyugat-afrikai fekete orrszarvút 2011-ben kihaltnak nyilvánították.

A veszélyeztetett állatokat a költöztetésükkor elaltatják az út idejére, ami rejt bizonyos kockázatokat, de az egészen szokatlan, hogy az állatok fele maradjon csak életben. A kenyai hatóságok nem nyilatkoztak az esetről, de egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő elismerte a történteket, és azt mondta, nem tudják, mi okozhatta az állatok vesztét. Egy másikuk azt mondta, vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi történt.

Frissítés

Időközben újabb orrszarvú halt bele a költözésbe, így már összesen 8 állat pusztult el.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el a Tsavo East Nemzeti Parkban, miután ittak új lakóhelyük vízéből - közölte a kenyai idegenforgalmi és vadvédelmi minisztérium, megerősítve és pontosítva a vadvédelmi katasztrófáról szóló pénteki sajtóértesüléseket – írja az MTI.

A közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztik, az életben maradt állatokat szoros megfigyelés alatt tartják, és fegyelmi eljárás indul, ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a KWS a múltban számos sikeres áttelepítést hajtott végre, és a mostanihoz hasonló kudarcra több mint egy évtizede nem volt példa. 

A minisztérium nem közölte, hogy hány példány átszállítása történt meg eddig. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?