Felavatták az óriás rádióteleszkópot a dél-afrikai sivatagban

000 Par3150817
2018.07.13. 18:31

A forintban számolva kb. 92 milliárdért megépített, 64 antennából álló teleszkóp a legerősebb az egész déli féltekén, a Négyzetkilométeres Hálózat (SKA) elnevezésű, multikontinentális rádióteleszkóp-rendszer része lesz.

A MeerKAT a modern kori asztrofizika olyan kulcskérdéseire keresi majd a választ, mint hogy „hogyan keletkeztek a galaxisok, hogyan fejlődnek, és persze mi magunk hogyan kerültünk ide”

– mondta Fernando Camilo, a Dél-afrikai Rádiócsillagászati Obszervatórium (SARAO) vezető kutatója.

A Dél-Afrika isten háta mögötti Carnarvon térségében megépített rádióteleszkóp pénteki avatóünnepségén a kutatók közzé tették azokat a legfrissebb felvételeket, amelyeket a MeerKAT készített a Tejútrendszer közepén található nagyon nagy tömegű fekete lyukat körülölelő területről – fogalmaz az MTI.

A Tejútrendszer közepe 25 ezer fényévnyire van a Földtől, és folyamatosan gáz- és porfelhők takarják el, lehetetlenné téve, hogy hagyományos teleszkópokkal szemléljük a területet a Földről

– magyarázták a kutatók. A MeerKAT később beépül majd a 2020-as évek végére kiépülő SKA projektbee, ami az Ausztráliában telepített háromezer antennával összeköttetésben tízezerszer gyorsabban és ötvenszer nagyobb érzékenységgel fogja tudni vizsgálni az égboltot. Az SKA a Földön kívüli élet  jeleit kutatja majd, és a világegyetem létrejöttének körülményeit próbálja majd felderíteni a fekete lyukak kutatása mellett.  • Hírek
  • Hírek