Ödön
1 °C
11 °C

Felavatták az óriás rádióteleszkópot a dél-afrikai sivatagban

000 Par3150817
2018.07.13. 18:31

A forintban számolva kb. 92 milliárdért megépített, 64 antennából álló teleszkóp a legerősebb az egész déli féltekén, a Négyzetkilométeres Hálózat (SKA) elnevezésű, multikontinentális rádióteleszkóp-rendszer része lesz.

A MeerKAT a modern kori asztrofizika olyan kulcskérdéseire keresi majd a választ, mint hogy „hogyan keletkeztek a galaxisok, hogyan fejlődnek, és persze mi magunk hogyan kerültünk ide”

– mondta Fernando Camilo, a Dél-afrikai Rádiócsillagászati Obszervatórium (SARAO) vezető kutatója.

A Dél-Afrika isten háta mögötti Carnarvon térségében megépített rádióteleszkóp pénteki avatóünnepségén a kutatók közzé tették azokat a legfrissebb felvételeket, amelyeket a MeerKAT készített a Tejútrendszer közepén található nagyon nagy tömegű fekete lyukat körülölelő területről – fogalmaz az MTI.

A Tejútrendszer közepe 25 ezer fényévnyire van a Földtől, és folyamatosan gáz- és porfelhők takarják el, lehetetlenné téve, hogy hagyományos teleszkópokkal szemléljük a területet a Földről

– magyarázták a kutatók. A MeerKAT később beépül majd a 2020-as évek végére kiépülő SKA projektbee, ami az Ausztráliában telepített háromezer antennával összeköttetésben tízezerszer gyorsabban és ötvenszer nagyobb érzékenységgel fogja tudni vizsgálni az égboltot. Az SKA a Földön kívüli élet  jeleit kutatja majd, és a világegyetem létrejöttének körülményeit próbálja majd felderíteni a fekete lyukak kutatása mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?