Ödön
2 °C
11 °C

Felkészületlen turisták teszik tönkre a Mont Blanc-t

000 S21VD
2018.07.13. 21:35
A Mount Everest után a Mont Blanc-t is tönkreteszi a magát hegymászónak gondoló tömeg. A francia hatóságoknál betelt a pohár, akcióba lépnek, hogy amennyire lehet, megmentsék Európa legmagasabb csúcsát.

Pénteken jelentették be, hogy legalább egy hétre limitálni fogják a Mont Blancon a mászási lehetőségeket, mert Európa legmagasabb csúcsán már lehetetlenül nagy a forgalom. A szombaton életbe lépő korlátozás a „királyi út” néven is emlegetett fő mászó útvonalra vonatkozik.

A mászók száma a tartományi kormányzó szerint már akkora, hogy az a közrendet fenyegeti: a biztonságra is veszélyt jelent, és a környezetszennyezés is súlyos probléma a francia-olasz határon lévő 4810 méteres csúcson. Az utóbbi években nyaranta egyre több kalandvágyó turista is próbálkozik, sokan megfelelő felszerelés és tapasztalat nélkül.

Tavaly 14-en meghaltak és ketten eltűntek a hegyen. Egyikük egy 29 éves magyar hegymászó volt, aki lefelé ereszkedés közben több száz métert zuhant. Az aktuális intézkedésről beszámoló thelocal kiemel egy másik magyar vonatkozású tavalyi esetet is, amikor egy magyar pár a kilenc éves ikreikkel szerették volna meghódítani a csúcsot – a helyi polgármester ezután azzal fenyegetőzött, hogy megbírságolja azokat, akik kötelek és hágóvasak nélkül indulnak el.

Ugyanez a világ tetején:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?