Szilvia
5 °C
16 °C

Nem is az esőerdő, a szavanna van a legnagyobb veszélyben

2018.07.13. 23:36

Az újabb műholdképek arról tanúskodnak, hogy Brazíliában egy év alatt 9 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke a szavannán. A Cerrado nevű hatalmas terület Amazóniától délre nagyrészt fás szavanna, itt azonban a hatóságok sokkal kevésbé védik a természetet, így ma már itt okozzák az erődirtások a legnagyobb pusztítást, nem az esőerdőben.

Csak tavaly 7 és fél ezer négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki itt – ez nagyjából Borsod-Abaúj-Zemplén területének felel meg. Az erdőségek elsősorban a mezőgazdaság terjedése, a legeltető állattartás miatt vannak veszélyben, de a hatalmas szójaültetvények is évről-évre nagyobb problémát jelentenek. Míg Amazóniában a törvények elvileg csak a területük 20 százalékán engedik a favágást a földtulajdonosoknak, Cerradóban elég komolytalan a hatósági védelem, ott 80 százalékon kiirthatják az erdőt.

Cerrado esetében egy olyan biomról beszélünk, ami Amazónia területének a fele, mára azonban a természetes vegetációja felét. már elvesztette

idézi a Scientific American Ane Alencart, az Amazóniai Környezetvédelmi Kutatóintézet vezetőjét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?