Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért utálják egyesek a sört?

493361163
2018.07.15. 14:18

Vannak, akik képtelenek elviselni a sör kesernyés ízét, és öklendezéssel reagálnak rá. Ennek genetikai okai vannak: az evolúció során alakult úgy, hogy furcsán reagálunk a hideg, kesernyés ízű dolgokra.

A nyelv ízlelőbimbói hat (de lehet, hogy hét) alapízt tudnak megkülönböztetni: az édest, a savanyút, a sóst, a zsírt, az umamit és a keserűt (illetve egyesek szerint a szénhidrátot). Ha az ízlelőbimbók megérzik az ízt, továbbítják a kapott jelet az agynak. A receptoraink nagyjából 25 keserűárnyalatot tudnak megkülönböztetni. A sör alapanyagául szolgáló komló savai, illetve a sörben alacsony koncentrációban megtalálható etanol ezek közül hármat aktivál.

Az emberekben a keserűíz-receptorok életvédelmi okokból fejlődtek ki. Úgy tűnik, az evolúció során előnyt jelentett, ha meg tudtuk különböztetni a keserű ízeket, mert így védekezhettünk a mérgezések ellen. A mérgező anyagok többsége ugyanis keserű. A keserű ízzel szembeni reflex még ma is létezik, és egyeseknél erősebben jelentkezik, mint másoknál.

A sört ráadásul sokan hidegen isszák, ami legalább annyira furcsán hat az ízlelőbimbókra, mint a keserű. De még ha szobahőmérsékletű sört iszunk, a benne lévő szénsavat akkor is hidegnek érezzük a nyelvünkön – ugyanúgy, ahogy a fahéjat melegnek. A hidegre érzékeny receptoroknak ugyanúgy megvannak a genetikai variánsai, mint a keserű íz iránti érzékenységnek. Ezért ha valaki nem is annyira érzékeny a sör keserűségére, a hideget ugyanolyan kellemetlennek találhatja.

A sör kesernyésségét jóval elviselhetőbbé teszi, ha valamilyen rágcsálnivalót eszünk mellé. Ezek kiiktathatják a keserű ízekre fogékony receptorokat. Ezért isszuk a tequilát sóval, és ezért esik jól a sós földimogyoró a sör mellé. És ha a keserűséget sikerül csillapítani, a sör egyéb ízárnyalatai is előbukkanhatnak.

Borítókép: Dan Mullan / Getty Images Hungary.

(LiveScience)