Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Augusztusban veszik vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket

2018.07.16. 14:18

Megállapodtak az illetékes felek a Kínából származó, szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek – valsartan hatóanyagú Nortivan, Tensart, Valsartan, Valsocard vagy Valsotens filmtabletták – forgalomból kivonásának részleteiről. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Indexhez eljuttatott közleménye szerint:

  • A betegek 2018. július 30 - augusztus 31. között vihetik vissza a gyógyszertárakba a forgalomból kivont gyógyszereket, a patikák betegenként maximum 2 db, bontatlan, lejárati időn belüli doboz visszavételére kötelesek.
  • A forgalomba nem került gyógyszertári készleteket a gyógyszer-nagykereskedők a gyógyszertáraktól 2018. július 26-ig veszik vissza (a gyógyszertárak elsődlegesen annak a nagykereskedőnek küldjék vissza az érintett termékeket, amelyiktől vásárolták, ha erre nincs lehetőség, az elsődleges beszállító a következő választandó nagykereskedő.
  • A betegektől visszavett gyógyszereket 2018. augusztus 31-ig kell a patikáknak elkülönítetten gyűjteni és tárolni, majd ezt követően a nagykereskedőnek egy tételben átadni. Az átadott készítményeket a főbeszállító nagykereskedő juttatja el a forgalomba hozókhoz.
valsartan

A gyógyszertárak által a betegeknek kifizetett összeget a gyógyszert forgalomba hozók (Richter Gedeon, Egis Gyógyszergyár, Sandoz Hungária, Teva Gyógyszergyár, Actavis Group és Aramis Pharma) térítik majd vissza a gyógyszertáraknak a nagykereskedők közreműködésével.

A fentiekben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) valamint a szennyezett gyógyszerek forgalomba hozói (Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Sandoz Hungária Kft., Teva Gyógyszergyár Zrt., Actavis Group PTC és Aramis Pharma Kft.) állapodtak meg, miután július 4-én döntés született a kínai Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által gyártott, valsartan hatóanyagú készítmények forgalomból való kivonásáról.

Azt, hogy milyen minőségi kifogást vizsgálnak a kínai hatóanyaggyártónál, mivel volt szennyezve a Zhejiang Huahai-féle valsartan, milyen hatással lehet a gyógyszert szedőkre, továbbra sem tudni – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a nemzeti gyógyszerügyi hatóságokkal együttműködve még vizsgálja a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását. Annyi feltételezhető, hogy nincs súlyos egészségkárosító hatása a szennyeződésnek, mivel az OGYÉI szakemberei azt javasolták, hogy a betegek használják a náluk lévő készleteket és folytassák a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, lévén a terápia megszakítása súlyosabb következményekkel járhat, mint a feltételezett minőségi hiba.