Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Augusztusban veszik vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket

2018.07.16. 14:18

Megállapodtak az illetékes felek a Kínából származó, szennyezett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek – valsartan hatóanyagú Nortivan, Tensart, Valsartan, Valsocard vagy Valsotens filmtabletták – forgalomból kivonásának részleteiről. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Indexhez eljuttatott közleménye szerint:

  • A betegek 2018. július 30 - augusztus 31. között vihetik vissza a gyógyszertárakba a forgalomból kivont gyógyszereket, a patikák betegenként maximum 2 db, bontatlan, lejárati időn belüli doboz visszavételére kötelesek.
  • A forgalomba nem került gyógyszertári készleteket a gyógyszer-nagykereskedők a gyógyszertáraktól 2018. július 26-ig veszik vissza (a gyógyszertárak elsődlegesen annak a nagykereskedőnek küldjék vissza az érintett termékeket, amelyiktől vásárolták, ha erre nincs lehetőség, az elsődleges beszállító a következő választandó nagykereskedő.
  • A betegektől visszavett gyógyszereket 2018. augusztus 31-ig kell a patikáknak elkülönítetten gyűjteni és tárolni, majd ezt követően a nagykereskedőnek egy tételben átadni. Az átadott készítményeket a főbeszállító nagykereskedő juttatja el a forgalomba hozókhoz.
valsartan

A gyógyszertárak által a betegeknek kifizetett összeget a gyógyszert forgalomba hozók (Richter Gedeon, Egis Gyógyszergyár, Sandoz Hungária, Teva Gyógyszergyár, Actavis Group és Aramis Pharma) térítik majd vissza a gyógyszertáraknak a nagykereskedők közreműködésével.

A fentiekben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) valamint a szennyezett gyógyszerek forgalomba hozói (Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Sandoz Hungária Kft., Teva Gyógyszergyár Zrt., Actavis Group PTC és Aramis Pharma Kft.) állapodtak meg, miután július 4-én döntés született a kínai Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által gyártott, valsartan hatóanyagú készítmények forgalomból való kivonásáról.

Azt, hogy milyen minőségi kifogást vizsgálnak a kínai hatóanyaggyártónál, mivel volt szennyezve a Zhejiang Huahai-féle valsartan, milyen hatással lehet a gyógyszert szedőkre, továbbra sem tudni – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a nemzeti gyógyszerügyi hatóságokkal együttműködve még vizsgálja a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását. Annyi feltételezhető, hogy nincs súlyos egészségkárosító hatása a szennyeződésnek, mivel az OGYÉI szakemberei azt javasolták, hogy a betegek használják a náluk lévő készleteket és folytassák a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, lévén a terápia megszakítása súlyosabb következményekkel járhat, mint a feltételezett minőségi hiba.  • Vennék
  • Hírek