Végre megnézhetjük Darwin krumpliját

2018.07.16. 09:05

Több mint egymillió botanikai kincset, köztük Charles Darwin egy utazásán gyűjtött burgonyanövényét is megtekinthetik majd a brit Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society, RHS) két éven belül elkészülő új központjának látogatói a Londontól délre fekvő Wisley-ben, számolt be róla az MTI a BBC híre alapján.

A burgonyanövényt Darwin 1835-ben gyűjtötte Chile partjainál egy szigeten. A lepréselt növényt öt éve fedezték fel újra az RHS herbáriumában. "A tudománytörténet egy darabjáról van szó. Az utazás része volt és az utazás vezette el Darwint az evolúció teóriájához" – mutatott rá Tivvy Harvey, a növénygyűjtemény gondozója.

A krumplinövény, amit Darwin gyűjtött
A krumplinövény, amit Darwin gyűjtött
Fotó: RHS / via BBC

Az RHS rengeteg kincset gyűjtött össze, a ritka növényi példányoktól a régi könyvekig, növénykatalógusokig. A társaság wisley-i új központjában több mint egymillió tudományos és a nemzeti örökséghez tartozó botanikai kincset állítanak majd ki, és tesznek online is hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. "Nagy múlt áll mögöttük, de egy sötét fiókban pihentek, ahol a közönség nem láthatta őket" – magyarázta Fiona Davison, az RHS könyvtárának és kiállításainak igazgatója.

A gyűjtemény legrégibb darabja egy levendula, amelyet 1731-ben préseltek le. George Henslow - aki 1880 és 1918 között az RHS botanikai professzora volt - adományozta a társaságnak a ritkaságot teljes növénygyűjteményével együtt.

Az RHS 4 millió fontos (1,1 milliárd forintos) támogatást kapott a brit Nemzeti Lottótól, ebből hozza létre a Nemzeti Kertészettudományi Központját Wisley-ben, amely 2020-ban nyílik meg. A pénzből az intézmény laboratóriumát is felújítják.  • Hírek
  • Személyi kölcsön