Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végre megnézhetjük Darwin krumpliját

2018.07.16. 09:05

Több mint egymillió botanikai kincset, köztük Charles Darwin egy utazásán gyűjtött burgonyanövényét is megtekinthetik majd a brit Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society, RHS) két éven belül elkészülő új központjának látogatói a Londontól délre fekvő Wisley-ben, számolt be róla az MTI a BBC híre alapján.

A burgonyanövényt Darwin 1835-ben gyűjtötte Chile partjainál egy szigeten. A lepréselt növényt öt éve fedezték fel újra az RHS herbáriumában. "A tudománytörténet egy darabjáról van szó. Az utazás része volt és az utazás vezette el Darwint az evolúció teóriájához" – mutatott rá Tivvy Harvey, a növénygyűjtemény gondozója.

A krumplinövény, amit Darwin gyűjtött
A krumplinövény, amit Darwin gyűjtött
Fotó: RHS / via BBC

Az RHS rengeteg kincset gyűjtött össze, a ritka növényi példányoktól a régi könyvekig, növénykatalógusokig. A társaság wisley-i új központjában több mint egymillió tudományos és a nemzeti örökséghez tartozó botanikai kincset állítanak majd ki, és tesznek online is hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. "Nagy múlt áll mögöttük, de egy sötét fiókban pihentek, ahol a közönség nem láthatta őket" – magyarázta Fiona Davison, az RHS könyvtárának és kiállításainak igazgatója.

A gyűjtemény legrégibb darabja egy levendula, amelyet 1731-ben préseltek le. George Henslow - aki 1880 és 1918 között az RHS botanikai professzora volt - adományozta a társaságnak a ritkaságot teljes növénygyűjteményével együtt.

Az RHS 4 millió fontos (1,1 milliárd forintos) támogatást kapott a brit Nemzeti Lottótól, ebből hozza létre a Nemzeti Kertészettudományi Központját Wisley-ben, amely 2020-ban nyílik meg. A pénzből az intézmény laboratóriumát is felújítják.