Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kérészéletű szigetet szült a hawaii vulkán

2018.07.18. 14:02

A Kilauea vulkán kitörése egy apró szigetet hozott létre Hawaii északi partjától pár méterre. A Csendes-óceánban keletkezett szigetet a Hawaii Vulkán Obszervatórium munkatársai fedezték fel pénteken egy repülés során.

"A vulkán folyamatos kitörései nyomán kiömlő láva az óceánba ömlött, ahonnan a víz alatti nyomás miatt fellökődött a felszínre" – számoltak be a jelenségről július 14-én az USGS vulkánokra szakosodott kutatói Twitteren és Facebookon.

Az Amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) jelentése szerint a kiömlő lávából egy 7-10 méter átmérőjű sziget keletkezett, amely azonban rövid idő múlva el is tűnt.

A Kilauea, a világ egyik legfiatalabb és legaktívabb vulkánjának kitörése május eleje óta szinte folyamatosan tart. A kitörés egy lávabombája hétfőn eltalált egy kirándulóhajót, amelynek fedélzetén 23 ember sérült meg.