Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Nem védi a szívet a halolajkapszula

GettyImages-90742941
2018.07.18. 14:48

Egy új, nagyszabású vizsgálat adatai szerint nem védik a szívet az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők, semmi értelme például halolajkapszulát szedni. A kutatók több mint százezer, klinikai tesztekben részt vett ember adatait elemezték, és arra jutottak, hogy egy az ezerhez az esélye annak, hogy az omega-3-készítmények jelentős egészségi előnyökkel járnának – írja az MTI a BBC híre alapján.

Az omega-3 elnevezésű zsírok közé tartozik az alfa-linolénsav (ALA), melyet a szervezet nem tud előállítani, de megtalálható a növényi olajokban, a dióban, a mogyoróban és hüvelyesekben is. Ide tartozik az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), melyeket a szervezet az ALA-ból elő tud állítani, de halakban, halolajban is megtalálható. Az elemzés során elsősorban az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők hatását vizsgálták, a halfélék direkt fogyasztását kevésbé.

Lee Hooper, a kutatás vezetője, a Kelet-Angliai Egyetem tudósa elmondta, átfogó és szisztematikus elemzésük adatai hosszú időn át tartó vizsgálatokra, emberek ezreire vonatkoznak, ezért biztosak abban, hogy a közkeletű hiedelemmel szemben az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők nem védik a szívet, nem csökkentik sem az agyvérzés, sem a halálozás kockázatát. "A legmegbízhatóbb tanulmányok egybehangzóan kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítőknek csak kis hatása van a szív- és érrendszeri egészségre, vagy egyáltalán nincs rá hatása" – mondta.

Tom Sanders, a londoni King's College táplálkozáskutatója és a Heart UK alapítvány tiszteletbeli elnöke a BBC-nek ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a friss tanulmány eredményei alapján nincs szükség arra, hogy megváltozzanak a helyes táplálkozás irányelvei, amelyek a halfogyasztásra buzdítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

2010-ben az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarinokról állapították meg holland kutatók, hogy nincsenek megelőző hatással a szívinfarktusra.  • Vennék
  • Hírek