Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán válaszra sem méltatta Pálinkást

2018.07.18. 10:21

Először adott interjút Pálinkás József azóta, hogy június 30-i hatállyal felmentették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről. Az akadémikus az ATV kedd esti, Egyenes Beszéd című műsorában beszélt leváltása körülményeiről, az interjúból többek között kiderült, hogy

 • Pálinkás a közeljövőben visszatérne a közéletbe, vannak erre vonatkozó tervei, bár még nem tudja pontosan, mit fog csinálni.
 • A saját leváltása nem érintette nagyon mélyen, az viszont rosszul esett neki, ahogy az általa létrehozott és vezetett intézménnyel (a 2015. január 1-jén fölállított, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal) bántak ebben az ügyben.
 • Mulatott azon, hogy a kormánypárti médiában az Orbán-ellenes tudományos elit vezetőjének nevezték, és ő már ezen cikkek megjelenése előtt sejtette, hogy meneszteni fogja Orbán.
 • Még az ellene indult jobboldali médiatámadás előtt írt Orbán Viktornak, vázolta terveit, de semmiféle reagálás nem érkezett levelére.
 • Saját bevallása szerint mindettől függetlenül jó viszonyban van a miniszterelnökkel.
 • Palkovics László innovációs miniszterrel személyesen semmi baja, szakmai nézeteléréseik vannak.
 • Pálinkás szerint a tudományos kutatásban egyensúlyra kell törekedni, alapkutatásokra nagy szükség van, ezzel szemben Palkovics a közvetlenül alkalmazandó kutatásokra koncentrálna, ami Pálinkás szerint nem fog eredményre vezetni, ugyanis utasításos rendszerben igazán újat nem lehet kitalálni.
 • Az általa vezetett hivatal a fennállása óta sem a Orbántól, sem Lázár Jánostól nem kapott semmilyen kérést, utasítást, de közvetve sokan megkeresték különféle érdekekből. Ezeket Pálinkás igyekezett mindig elutasítani, szerinte közülük panaszkodhattak rá "felsőbb körökben".
 • Pálinkás kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint a CEU-n értékes kutatások folynak. Mint mondta ezt a kijelentését soha, senki nem rótta fel neki.
 • Nem gondolja, hogy oda az MTA önállósága, ki kell várni, hogy mi sül ki az új finanszírozási rendszerből.
 • Potenciális utódjáról, Birkner Zoltánról, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának eddigi igazgatójáról sosem hallott, idáig nem ismerte még a nevét sem, nem tűnt ki a tudományos közéletben.