Dömötör
-1 °C
14 °C

Félmillió éves csontok kerültek elő egy krími barlangból

2018.07.20. 15:52

Félmillió évvel ezelőtt élt élőlények csontjai kerültek elő egy föld alatti barlangból egy útépítés során a Krím félszigeten. A TASSZ orosz hírügynökség jelentései szerint a Szevasztopoltól nagyjából 10 kilométerre keletre zajló munkálatokat ideiglenes felfüggesztették, hogy a helyi kutatók tanulmányozni tudják a föld alatti barlangban és nyúlványában talált, egyebek között orrszarvúaktól, mamutoktól, masztodonoktól és hiénáktól származó maradványokat.

A Krími Állami Egyetem Zoológiai Múzeumában dolgozó Dmitrij Sztarcev a Krím és Oroszország területét tekintve is egyedülállónak nevezte a lelőhelyet. Annak idején nagyon sokféle állat, például masztodon - mintegy 4 millió évvel ezelőtt megjelent és 10 ezer évvel ezelőtt kihalt ormányos család - is élt a térségben a szakember szerint.

"Ha ez valóban egy hiénabarlang, ahogy azt sejtjük, akkor ez az eddig feltárt, ilyen típusú lelőhelyek közül a legjobb állapotban lévő" - mondta Sztarcev, hozzátéve, hogy a csontokon látható fognyomok arra utalnak, hogy a ragadozók magukkal vonszolták a zsákmányukat a barlangba. "Találtunk egy szinte érintetlen barlangot, ahol a vadak annak idején lakomáztak. Reményeink szerint emberekre utaló nyomokat is fogunk találni" - tette hozzá a szakember.