Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fukusimából származó nukleáris izotópot találtak a kaliforniai borokban

GettyImages-614784110
2018.07.20. 16:05

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa a kaliforniai borokban is nyomot hagyott, derül ki a Bordeaux-i Egyetem kutatásából. Az atomkatasztrófa után szennyezett eső hullott az Egyesült Államokban. A 2011 előtti évjáratokhoz képest megduplázódott a cézium-137 izotóp mértéke a borokban, írja a Sky News a kutatásra hivatkozva. A nukleáris izotóp mértéke annál nagyobb a borokban, minél sötétebbek.

Az izotóp mértéke bőven a mérgező szint alatt van. Sőt a jelenlegi mérték 150-szer alacsonyabb, mint az 50-es, 60-as években, amikor számos nukleáris tesztet hajtottak végre az amerikaiak és a szovjetek. 

2011. március 11-én  a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengés rázta meg Japán partjait, melyet cunami követett. A földrengésben megsérült a Tokiótól nagyjából 270 kilométerre levő Fukusimában található két atomerőmű. Az erőműből jelenleg is szennyezett víz szivárog a tengerbe.

(Borítókép: Mark Sagliocco/Getty Images)